Iraans diplomaat zegt dat Iran verrijking uranium wil opschorten
Reportage, Nieuws, Iran, Kernenergie -

Iraans diplomaat zegt dat Iran verrijking uranium wil opschorten

Iran heeft opnieuw aangeboden om zijn verrijking van uranium tot 20 procent op te schorten. Dat heeft de Iraanse diplomaat Ali Asghar Soltanieh aan het persagentschap IPS bevestigd.

dinsdag 25 september 2012 13:01
Spread the love

Iran heeft het aanbod gedaan op 19 september in Istanboel, tijdens de ontmoeting tussen EU-buitenlandchef Catherine Ashton en de Iraanse hoofdonderhandelaar Saeed Jalili.

Dat bevestigde Ali Asghar Soltanieh, de permanente vertegenwoordiger van Iran bij het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) en deelnemer aan de onderhandelingen in Teheran en Wenen. “We zijn bereid om de verrijking tot 20 procent op te schorten, op voorwaarde dat daarop een stap wordt gezet die daarmee te verzoenen is”, zei hij aan IPS. “We hebben dat in Istanboel gezegd.”

Soltanieh is de eerste Iraanse functionaris die on the record zegt dat Iran zo’n voorstel gedaan heeft.

Verrijkingsinstallatie in Fordow

“Als we dat doen, dan zouden er geen sancties mogen zijn”, zei Soltanieh.

In de twee onderhandelingsrondes dit jaar, in Istanboel, en in Bagdad in mei en juni, eisten de P5+1 – dat zijn de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland, China en Duitsland – niet alleen dat Iran zijn verrijking zou stopzetten maar ook dat het zijn de hele voorraad verrijkt uranium uit Iran zou weghalen en de verrijkingsinstallatie in Fordow (bij Qom) zou sluiten.

Soltanieh herhaalde dat Iran geen enkel akkoord aanvaardt dat de sluiting van Fordow inhoudt. “Ze kunnen onmogelijk van ons verwachten dat we Fordow sluiten.”

Poeder

De VS zeggen dat de installatie in Fordow gebruikt is voor uraniumverrijking tot 20 procent en dat het daardoor heel wat makkelijker wordt voor Iran om de verrijking op te voeren tot een niveau dat voor kernwapens geschikt is.

Maar Soltanieh zegt dat de helft van de voorraad in brandstof is omgezet voor de onderzoeksreactor in Teheran, wat in het IAEA-rapport van 30 augustus gedocumenteerd werd. “Het belangrijkste in het rapport was dat een hoog percentage van het tot 20 procent verrijkt uranium al in poeder is omgezet voor de onderzoeksreactor in Teheran.”

Door die omzetting in poeder kan uranium niet meer voor wapens gebruikt worden. Daardoor is de eis van de P5+1 niet langer relevant, zegt Soltanieh.

Iran begon uranium tot 20 procent te verrijken in 2010, nadat de VS hadden voorgesteld om Iran brandstof te leveren voor de reactor in Teheran; in ruil daarvoor moest drie kwart van de voorraad laag verrijkt uranium Iran verlaten en moest Iran ook nog twee jaar wachten op de Amerikaanse brandstof.

Soltanieh maakte ook bekend dat de IAEA vorige maand eerst had ingestemd met de Iraanse eis om de documenten te krijgen over de vermeende Iraanse activiteiten in verband met nucleaire wapens maar dat die toezegging nadien werd ingetrokken.

take down
the paywall
steun ons nu!