Good Food March
Friends of the Earth, EU-landbouwbeleid, Good Food March -

Good Food March

woensdag 19 september 2012 17:19
Spread the love

Honderden betogers op de Good Food March in Brussel voor een radicale landbouwhervorming

Vanuit meer dan 20 Europese landen kwamen vandaag (woensdag 19 september) honderden boeren, jongeren, sociale bewegingen en milieu organisaties samen in Brussel. Ze vragen een radicale verandering van het beleid op het vlak van landbouw en voedsel in Europa.

Vandaag was de laatste dag van de Good Food March en deze eindigde in de Europese wijk waar de deelnemers hun eisen voor een gemeenschappelijk landbouwbeleid (CAP, Common Agricultural Policy) aan de bevoegde politici duidelijk maakten. Het landbouwbeleid wordt momenteel besproken door beleidsmakers, voor de eerste keer ook met het Europees Parlement.

Voor een aantal deelnemers was dit het einde van een lange reis. Sommigen kwamen per fiets op per tractor naar Brussel vanuit Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk of Nederland.
De eisen van de Good Food March zijn oa het organiseren van een meer eerlijke en groene landbouw, een einde maken aan voedselspeculatie, ondersteunen van kleine boeren, eerlijke prijzen voor boeren, aandacht voor een lokaal landelijk ontwikkelingsbeleid en een toename van de cultivatie van eigen gewassen in plaats van de vele import. De mars ging langs de verschillende EU instellingen in Brussel, en eindigde met een grote brunch aan het Europees Parlement.

Geneviève Savigny, boerin uit Frankrijk en vertegenwoordig van Via Campesina zegt: “De Good Food March is de grootste bijeenkomst van mensen die de laatste jaren oproepen voor radicale veranderingen van het landbouwbeleid. Het trekt mensen aan uit heel Europa. Er wordt een duidelijke boodschap gebracht dat mensen een beter landbouwbeleid willen. Een beleid dat kan garanderen dat alle boeren kunnen blijven boeren en dat er deftig voedsel is voor iedereen.”

Regine Holloh, een jonge geitenboer uit Duitsland, fietste van Munich naar Brussel: “We hebben 900 kilometer gereisd om te zeggen dat het tijd is voor een nieuw beleid zodat ook jonge boeren een kans krijgen om mensen in Europa te voorzien van groener, beter en eerlijker voedsel.”

De Mars is een initiatief van heel wat Europese organisaties waaronder Via Campesina, Friends of the Earth Europe en Slow Food. In totaal zijn meer dan 100 organisaties betrokken.

www.goodfoodmarch.eu

www.motherearth.org

www.climaxi.be

take down
the paywall
steun ons nu!