"VLAM-campagne 'Vlees van hier? Met plezier!' is greenwashing", vindt Wervel (foto: Wervel)
Nieuws, Milieu, België, Wervel, Friends of the Earth, Greenwashing, Vzw Climaxi, FairFin, The Big Greenwash Circus, VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing), Duurzaamheidslabels - Filip De Bodt

VLAM wint eerste Greenwash Award

BRUSSEL - Op zaterdag 23 juni werd in Brussel de eerste Greenwash Award uitgereikt. Die prijs is bedoeld voor bedrijven of organisaties die zich een stuk groener voordoen dan ze in werkelijkheid zijn. De prijs werd uitgereikt tijdens het 'Big Greenwash Circus', een conferentie over greenwashing die opgezet werd door de vzw Climaxi, in samenwerking met Wervel, FairFin, Friends of the Earth, ...

maandag 25 juni 2012 17:00
Spread the love

‘Greenwash’ betekent “zich maatschappelijk verantwoorder voordoen dan wat daadwerkelijk op terrein gebeurt”.

De toekenning van de winnaar gebeurde via een poll waaraan meer dan zeshonderd mensen, onder wie velen uit de milieubewegingen, deelnamen. De eerste Greenwash Award ging op die manier naar VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, vanwege de zogenaamde duurzaamheidscampagne “Vlees van hier? Met plezier! Veilig, voedzaam, verantwoord” en het TV-spotje dat varkensvlees promoot als “vlees van eigen bodem”.

De boodschap van die reclamecampagne is duidelijk: vlees van hier is goed voor het milieu, want het beperkt de voedselkilometers. Het spotje baadt in een relaxte sfeer van onthaasting en genieten. Wat echter strategisch wordt verzwegen, is dat voor het vlees van hier het veevoeder wel van elders moet komen.

“Veevoeder van ginder? Liever wat minder!” had daarom misschien juister geweest. Dat we naar een drastische vermindering van onze vleesconsumptie moeten streven om de klimaatverandering een halt toe te roepen, had al helemaal een andere boodschap kunnen zijn!

Naast VLAM waren nog andere organisaties genomineerd: BNP Paribas, een bank die uitpakt met een duurzaam en verantwoord imago, maar tegelijkertijd investeert in zeer vervuilende sectoren. Het oliebedrijf BP, dat zich als hoofdsponsor van de Olympische Spelen een groen en zelfs ‘klimaatneutraal’ imago tracht te verschaffen.

Het FSC-label voor duurzaam hout en papier, dat echter ook hout uit grote monocultuurplantages als ‘duurzaam’ beschouwt. En de Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja (RTRS), die via een label voor het eerst een groen tintje geeft aan genetisch gemanipuleerde RoundUpReady soja, resistent gemaakt tegen het onkruidgif van Monsanto.

take down
the paywall
steun ons nu!