Nieuws, Wereld, Economie, Milieu, Landbouw, Greenpeace, Europa, Azië, Friends of the Earth, Amerika, Ggo, BASF -

BASF stopt ontwikkeling en commercialisering ggo’s voor Europese markt

In een persbericht, gepubliceerd op de website van de chemiegigant BASF, deelde het bedrijf maandag 16 januari mee dat het stopt met de ontwikkeling en commercialisering van alle ggo's die enkel bedoeld zijn voor de Europese markt. Onder de getroffen ggo's bevinden zich onder meer de Amflora-, Amadea-, Modena- en Fortuna-aardappel evenals een graanvariëteit.

dinsdag 17 januari 2012 13:07
Spread the love

Commerciële flop

BASF verklaart dat, hoewel het overtuigd is dat plantenbiotechnologie een sleuteltechnologie is voor de 21ste eeuw, er in vele delen van Europa nog steeds een gebrek aan aanvaarding is, vanwege consumenten, landbouwers en politici.

“Daarom houdt het zakelijk geen steek om te blijven investeren in producten voor de teelt, exclusief gericht op deze markt,” verklaarde dr. Stefan Marcinowski, lid van de Raad van Bestuur van BASF, verantwoordelijk voor plantenbiotechnologie.

Onderzoek blijft in Europa

De beslissing brengt met zich mee dat het hoofdkwartier van BASF Plant Science zal verhuizen van Limburgerhof in Duitsland naar Raleigh in North Carolina. Dit betekent echter niet dat alle ggo-gerelateerde activiteiten van BASF uit Europa zullen verdwijnen.

Zo zullen de onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten van de multinational zich voortaan hoofdzakelijk in Raleigh, Gent en Berlijn concentreren. De onderzoeksfaciliteiten van BASF bij Metanomics GmbH in Berlijn en CropDesign in Gent zullen zelfs versterkt worden.

“Hoewel het klimaat voor het verbouwen van gg-gewassen in Europa ongunstig is, bevinden er zich onderzoeksinstituten en universiteiten van wereldklasse in Berlijn en Gent,” verklaarde dr. Peter Eckes, hoofd van BASF Plant Science, hierover.

Europese goedkeuringsprocedures worden verdergezet

Ondanks het stopzetten van de ontwikkeling en commercialisering van gg-gewassen voor de Europese markt zal BASF, om alle opties voor haar genetisch gemodificeerde aardappelen open te houden, de ingezette goedkeuringsprocedures voor haar gg-gewassen bij de Europese Unie, niet stopzetten.

Dit is voor het geval dat in de toekomst, ggo’s meer aanvaard zouden worden in Europa. Voortaan wil het bedrijf zich echter richten op de ‘attractieve’ markten van Noord- en Zuid-Amerika en op de Aziatische groeimarkten.

Azië loopt ook niet warm voor gg-teelten

“BASF geeft toe dat Europeanen geen gg-gewassen willen: dit is met reden,” reageerde Marco Contiero van Greenpeace Europe op het nieuws. “Het gaat niet enkel over de bezorgdheid om de gezondheid, maar gg-gewassen gaan hand in hand met industriële landbouw, pesticidegebruik, resistentie tegen plagen en een tegenvallend langetermijnrendement.”

“Niet enkel Europeanen verwerpen genetisch gemanipuleerd voedsel,” vulde hij aan. “De aftocht van BASF naar Amerika volgt op een reeks nederlagen voor deze industrie tijdens de afgelopen twee jaren in China, India, de Filippijnen, Thailand en elders. Meer dan 90 procent van de gg-gewassen worden verbouwd in slechts vier landen op het Amerikaanse continent.”

India weigerde vorig jaar nog groen licht voor een gg-aubergine. China, de Filippijnen en Thailand weigerden de commercialisering van gg-rijst.

Tijd voor koers naar groenere Europese landbouw

“Dit is nog een nagel in de doodskist van genetisch gemodificeerde levensmiddelen in Europa,” reageerde Adrian Bebb van Friends of the Earth Europe. “Niemand wil ze eten en slechts weinig landbouwers willen ze telen. Dit is een goede dag voor zowel consument als landbouwer. Het opent de deur voor de Europese Unie om de koers van Europa te wijzigen naar een groenere en door het publiek aanvaarde landbouw.”

Door de beslissing zal het personeelsbestand van BASF in Europa uiteindelijk met 140 banen krimpen. Het bedrijf verbindt er zich toe om, waar mogelijk, de getroffen werknemers een andere baan aan te bieden binnen de BASF Group.

take down
the paywall
steun ons nu!