Reportage, Nieuws, Samenleving, België, Brussel, Fotografie, Brussel, PHILIPPE VAN PARIJS, Picknick, City marketing, Bxl, Analoge fotografie, Diana F+, Lomo LC-A+, Lomo No Nukes, Lomographic society international, Lomography -

Citytrip: picknicken in BXL

BRUSSEL - Picknicken in centrum Brussel, mag dan wel actievoeren heten, het lijkt meer op een dagje uit met de familie. Het prachtige weer maakte er een perfecte foto-uitstap van. Van aan het station tot aan het Beursgebouw op de Anspachlaan stap ik door een bruisend autoluw stadsdeel.

dinsdag 11 september 2012 12:55
Spread the love

Waar zijn de waarden gebleven?

Als ik in Antwerpen op de boemeltrein stap, zitten daar al twee baardige mannen met een tulband. Hun vrouwen hebben prachtige gewaden en een van hen heeft een baby. Ik denk dat het Sikhs zijn, maar eigenlijk is dat niet belangrijk.

Bij een volgende halte stapt een jonge man op, die uit zijn rugzak een drinkbus en een broodje haalt. Hij ziet eruit als een Vlaming, maar eigenlijk is dat niet belangrijk.

Een of meer haltes verder stappen twee vrouwen, van het zuiderse type op, maar dat is niet belangrijk, met drie naar schatting 12-jarige kinderen. Ik haal mijn rugzakje van de zitplaats naast mij, zodat een van de vrouwen kan gaan zitten. Tot mijn verbazing gaat een van de kinderen daar zitten en de andere twee kinderen nemen de twee nog overblijvende zitplaatsen in.

Kinderen luisteren niet naar de woorden van volwassenen, maar leren uit hun voorbeeld. Ik vraag me af hoe ze op deze manier respect voor hun moeder en vrouwen in het algemeen kunnen krijgen.

De twee moeders zijn de enigen in de coupé die geen zitplaats hebben. De Vlaming, maar het kan evengoed een Waal zijn, want ik heb hem niet horen spreken, biedt zijn zitplaats aan een van de dames aan. De twee Sikhs staan op en bieden allebei hun zitplaats aan de overblijvende vrouw aan en blijven dan allebei rechtstaan. Er staan dus drie mannen recht om twee vrouwen te kunnen laten zitten.

Zouden die kinderen nu iets leren uit het respect dat de drie mannen voor de vrouwen tonen? Ik denk erover na, maar kom er niet uit.

take down
the paywall
steun ons nu!