Latijns-Amerika voert strijd tegen klimaatvervuilers op
Nieuws, Milieu, Latijns-Amerika, IPS, RACC -

Latijns-Amerika voert strijd tegen klimaatvervuilers op

MEXICO-STAD — In Latijns-Amerika is een netwerk opgericht dat de strijd wil opvoeren tegen andere stoffen dan CO2 die het klimaat opwarmen. Het gaat onder meer om roet en methaan.

donderdag 30 augustus 2012 16:50
Spread the love

Het initiatief komt van milieuorganisaties in Mexico, Chili, Argentinië, Brazilië en Paraguay en een groep gerenommeerde wetenschappers. Officieel spreekt men van het Red Latinoamericana para la Reducción de Contaminantes Climáticos de Corta Vida (RACC, Latijns-Amerikaans Netwerk voor de Vermindering van Kortlevende Klimaatvervuilers). Het netwerk neemt stoffen zoals roet, methaan, troposferische ozon en fluorkoolwaterstoffen in het vizier.

Dit zijn stoffen die veel minder lang in de atmosfeer blijven dan CO2, dat tientallen tot honderden jaren kan blijven hangen en als grote schuldige voor de klimaatwijziging wordt aangewezen. Door de strijd tegen deze kortlevende stoffen op te voeren kan men al flinke winst boeken in de strijd tegen de klimaatwijziging, zegt het RACC.

Het netwerk hoopt “samen met regeringen zo snel mogelijk effectieve oplossingen te vinden en uit te werken”, zegt Astrid Puentes, codirecteur van de Inter-Amerikaanse Vereniging voor Milieubescherming, die mee aan de basis ligt van het nieuwe collectief.

take down
the paywall
steun ons nu!