Credit: DW / Manuel Özcerkes/ CC by 2.0
Nieuws, Wereld, Afrika -

Gambia overtuigt jonge boeren niet naar Europa te emigreren

BANJUL — Mohamed Ceesay, een twintigjarige boer uit Gambia, wilde naar Europa emigreren. Maar dankzij een ontradingscampagne woont hij nog altijd in Gambia en verdient hij bijna de helft van wat een minister verdient.

zondag 26 augustus 2012 23:54
Spread the love

6 augustus 2012 ( IPS )”In juli ik heb 20 hectare rijstvelden op mijn eigen boerderij geoogst, en onze vereniging heeft 100 hectare geoogst in de Central River-regio”, zegt Mohamed Ceesay. “We verdienen meer dan wat onze ministers vandaag verdienen.”

Hij verdient 35.000 Gambiaanse dalasi (900 euro) per drie maand – bijna de helft van wat ministers in dit West-Afrikaanse landen verdienen.

Ceesay is een van de vijftig jonge boeren van Operation No Back Way to Europe, een vereniging die sinds 2008 jongeren illegale emigratie probeert af te raden.

Bootje naar Spanje

Edrissa Sane (23) heeft verschillende malen Europa proberen te bereiken door met een bootje naar Spanje over te steken. Maar telkens werd hij opgepakt en teruggestuurd. Sinds hij aan Operation No Back Way to Europe deelneemt, voelt hij de behoefte niet meer om naar Europa te gaan. “Ik verdien meer dan 30.000 Gambiaanse dalasi in slechts enkele maanden. Dat is genoeg voor mij. Het is beter dan op zee mijn leven te wagen”, zegt de rijstboer.

Operation No Back Way to Europe werkt samen met de immigratiedienst en de politie, zegt voorzitter Bubacarr Jabbi.

Op een gegeven moment probeerden zeshonderd jongeren per jaar te emigreren. Daarbij zijn tweehonderd jongeren omgekomen. Volgens statistieken van de immigratiedienst is het aantal pogingen ondertussen gedaald tot zestig per jaar.

Nerica-rijst

Een van de initiatieven om de jongeren in Gambia te houden, werkt via de landbouw. Op ongeveer 2000 hectare, die regering ter beschikking stelde, kweken vijftig jonge boeren Nerica-rijst, een variëteit die goed gedijt in een droge omgeving.

De oogst staat voor de deur. De organisatie verwacht een grote opbrengst, ongeveer 4500 ton. Gambia telt slechts honderd geregistreerde rijstboeren, die 10.000 tot 15.000 ton per jaar produceren.

Het kleine Gambia kwam vorig jaar in een voedselcrisis terecht toen de oogsten mislukten. De voedselproductie daalde met bijna 70 procent, 19 van de 39 plattelandsdistricten kampten met watertekort. Bijna de helft van de 1,4 miljoen mensen werd er door getroffen.

Kwetsbaar

De Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de VN zegt dat de bevolking kwetsbaar blijft.

Ongeveer 70 procent van de bevolking kweekt zijn eigen voedsel. Maar landbouw is slechts goed voor 32 procent van het bruto binnenlands product. Slechts 2000 vierkante kilometer wordt bewerkt, dat is slechts een vijfde van de oppervlakte die voor landbouw geschikt is.

De regering wil de armoede op de eerste plaats via de landbouw aanpakken en investeert daarom in de sector.

Europese steun

Volgens Ousman Jammeh, directeur landbouw in de Central River-regio, is het succes van Operation No Back Way to Europe te danken aan het Gambia Emergency Agricultural Production Project van de regering, dat door de Europese Unie wordt gefinancierd.

Het project voorzag boeren in de tien meest kwetsbare districten van onder meer tractoren, zaaigoed, zaaimachines en meststoffen.

Ceesay, die pas vorig jaar begon, is een van de boeren die een groeiende opbrengst verwacht. Vorig jaar had hij tweehonderd zakken rijst van 50 kilogram, dit jaar worden dat er driehonderd. “Dit jaar hadden we alle materiaal van tevoren en konden we er gebruik van maken”, zegt Ceesay. “Vorig jaar was dat niet zo waardoor het seizoen mager uitviel.”

– – – – – – – –
Auteur: Saloum Sheriff Janko

take down
the paywall
steun ons nu!