Buitenlandse investeringen in Brazilië dalen fors
Nieuws, Brazilië, IPS -

Buitenlandse investeringen in Brazilië dalen fors

BRASILIA — De buitenlandse investeringen in Brazilië zijn in de eerste helft van dit jaar fors gedaald. Brazilië is de zesde grootste economie ter wereld.

vrijdag 17 augustus 2012 16:00
Spread the love

Volgens cijfers van de Braziliaanse Centrale Bank hebben buitenlandse investeerders in de eerste zes maanden van 2012 40 procent minder geld in Brazilië gepompt dan in dezelfde periode vorig jaar. In absolute cijfers daalden de investeringen van 12,4 miljard dollar (10 miljard euro) naar 7,5 miljard dollar (6 miljard euro).

Volgens Armínio Fraga, voormalig voorzitter van de Centrale Bank, is het buitenland bijzonder pessimistisch geworden over Brazilië. Het is vooral de perceptie die verandert, want de Braziliaanse economie blijft het goed doen, zegt hij. “Brazilië doet het goed, maar het staat voor enkele uitdagingen om een hogere groei te kunnen aanhouden: meer investeringen en het onderwijs verbeteren”, zei hij aan de krant O Globo.

Groeivertraging

De Braziliaanse overheid verwacht dat de economie dit jaar 3 procent groeit. In 2010 bedroeg de groei nog 7,5 procent.

In juni stelde de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en de Caraïben (Cepal), een VN-instantie, dat de turbulentie en onzekerheid in de wereldeconomie de economische groei in Latijns-Amerika wel vertragen maar dat de tempering minder erg is dan verwacht. In Brazilië is “de vertraging gestopt”, zei de Cepal toen. “We verwachten een grotere groei gebaseerd op het anticyclisch beleid dat het land toepast en dat duidelijk weerspiegeld wordt in de strategie van interestvoeten die de Centrale Bank voert.”

Als oorzaken van de Latijns-Amerikaanse groeivertraging zag de Cepal de impact van de financiële crisis in Europa, de groeivertraging in China en de trage groei in de VS.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!