Toekomst kernenergie onduidelijk
Nieuws, Wereld, Milieu, Kernenergie -

Toekomst kernenergie onduidelijk

De ramp met de kernreactor in het Japanse Fukuskhima vorig jaar in maart, heeft het oude debat over kernenergie veranderd in een woordenstrijd tussen internationale organisaties en sommige experts. Zij staan diametraal tegenover elkaar als het gaat om de toekomst van kernenergie.

donderdag 2 augustus 2012 16:25
Spread the love

In het meest recente Uraniumrapport, dat op 26 juli werd gepubliceerd, voorspellen het Nucleaire Energieagentschap (NEA) en het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) dat de generatiecapaciteit van kernenergie in 2035 gegroeid zal zijn met 99 procent.

Beide organisaties verwachten dat kernenergie in de komende twintig jaar groeit met 44 tot 99 procent. De uraniumreserves zouden, ondanks de hogere ontginningskosten, ruim voldoende zijn om aan die vraag te voldoen.

Andere experts verwachten een heel andere ontwikkeling. Mycle Schneider, medeauteur van het World Nuclear Industry Status Report 2012 (WNISR), zegt dat het IAEA en NEA erom bekend staan voorspellingen te doen die nooit uitkomen.

“In 1973 en 1974 voorspelde het IAEA dat de geïnstalleerde nucleaire capaciteit 3600 tot 5000 gigawatt zou zijn tegen 2000. Tien keer meer dan nu het geval is”, zegt Schneider, die adviseur was van diverse West-Europese regeringen en milieuorganisaties.

Hernieuwbare energie

Het WNISR, dat op 1 juli werd gepubliceerd, verwacht dat de kernindustrie in de meeste delen van de wereld zal instorten, gezien de marginale inbreng ervan in de huidige en toekomstige energiemix.

De auteurs onderbouwen hun beweringen onder meer met verwijzingen naar de financiële instabiliteit en de stijgende constructiekosten en de strikte veiligheidseisen voor kernreactors. Volgens hen groeit de markt voor hernieuwbare energie en wordt alternatieve energie goedkoper.

Waar het WNISR de ramp bij Fukushima ziet als een keerpunt als het gaat om de ontwikkeling van kernenergie, zien het NEA en IAEA die ramp alleen als een hobbel in de weg.   

“Fukushima heeft de ontwikkeling nucleaire programma’s wereldwijd vertraagd”, zegt Luis Echávarrii, directeur van het NEA. “Er zijn lessen uit het ongeluk getrokken en de nieuwe inzichten worden geïmplementeerd. Wel zijn er een paar landen die van plan zijn kernenergie uit te faseren of niet te herintroduceren”, zegt hij.

Het NEA en IAEA verwachten de sterkste expansie in China, India, Zuid-Korea en Rusland.

Duitsland

Antony Frogatt, onderzoeker bij denktank Chatham House in Londen, constateert echter een duidelijke verandering sinds Fukushima. “De meest opvallende beleidsverandering buiten Japan, had plaats in Duitsland”, zegt hij. “Binnen vier maanden na het ongeluk besloot Duitsland het gebruik van kernenergie volledig af te bouwen.”

Duitsland wil dit voor 2022 doen. Ook Japan bezint zich over het uitfaseren van kernenergie. “In andere Europese landen loopt men ook steeds minder warm voor kernenergie”, zegt Frogatt. Landen als Egypte, Jordanië, Koeweit en Thailand zien volgens hem ook af van plannen op het gebied van kernenergie.

Daar staat tegenover dat landen zoals Tsjechië, Frankrijk, Hongarije, Groot-Brittannië, India en Pakistan niet van plan zijn te stoppen met kernenergie. Bovendien gaat China gewoon door met de bouw van 26 geplande reactors.

take down
the paywall
steun ons nu!