Tuinieren in 't stad is mogelijk, zo bewijst jongerencentrum Kavka. (foto: flickr – akatrya)
Samenleving, Antwerpen, Lokaal, Stampmedia, Antwerpen, Kavka, Moestuin, Buurtbewoners, Tuinieren, Stadstuin -

Tuinieren in ‘t stad

ANTWERPEN - In 2012 start jongerencentrum Kavka met een stadsmoestuin op zijn binnenplein. De eerste infosessie op donderdag 17 maart 2012 werd druk bijgewoond door ervaren en vooral minder ervaren tuiniers. Allen leven ze in de stad, maar snakken naar een stukje platteland.

woensdag 28 maart 2012 14:25
Spread the love

Op de eerste vroegtijdige lentedag van het jaar verzamelt een divers publiek van jongeren en buurtbewoners zich op de binnenplaats van het centrum. De komende maanden nemen ze deel aan het gratis project Kavka Oogst omdat ze het abc van het kweken en telen willen leren, zelf geen plaats hebben voor een plantenbak of gewoonweg verzot zijn op de smaak van verse groentjes.

Tuinieren for dummies

Nog niet iedereen heeft groene vingers, zo blijkt al snel. Vanessa De Smet (31) komt naar Kavka nadat individueel tuinieren met behulp van een veldboek niet bepaald vruchten heeft afgeworpen. “Op een gegeven moment zag ik, zoals het boek voorspelde, een sprietje in mijn plantenbak, maar ik had geen idee of het nu een goed of een slecht sprietje was en wat ik moest doen”, zegt ze. “Ik hoop hier in groep veel te kunnen bijleren.”

Tijdens de lente en zomer worden de stadsbewoners daarom bijgestaan met raad en daad door Fleur Leroy (29). Zij is vrijwilligster bij Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (Velt) en heeft al enkele jaren zelf een tuin aan de Turnhoutsebaan.

Basilicum, bloempjes en bijtjes

Niet het gebrek aan kennis, maar het gebrek aan plaats is voor velen de belangrijkste reden om af te zakken naar de stadstuin. “Ik wilde vroeger graag op een boerderij wonen, maar ben uiteindelijk in de stad verzeild geraakt. Nu heb ik geen kippen, honden, geitjes of een groentetuin, enkel een basilicumplantje”, zegt Valerie Puylaert (45).

Volgens Fré Feys (37) toont een project zoals Kavka Oogst dat er in een stad veel meer kan dan de meeste mensen denken. “Het is een oplossing voor het eeuwige dilemma: in de stad wonen of op de buiten”, zegt hij.

Feys wil een bijenkorf op het dak van het centrum plaatsen. “Ik was al een jaar op zoek naar een plaats in de stad waar ik kan imkeren. Dit project is perfect. Ik zal ervoor zorgen dat de bloempjes extra rijkelijk verschijnen aan de plantjes.” Bijen in de stad: een beetje ongewoon, maar het kan.

Smaak van verse groenten

Studente Emma Vanhoof (20) zit op kot in Antwerpen en werkt bij een ecologisch restaurant. Daar mag ze soms proeven van de gerechten. “Ik heb er bewust de smaak van verse en biologische groenten leren kennen. En echt waar, die smaken zoveel beter dan de groenten uit de supermarkt.”

Dankzij een eigen moesbak op het binnenplein kan ze straks haar eigen verse maaltijden maken. Ook helpt ze mee de gemeenschappelijke tuin te onderhouden. De groenten die daaruit voortkomen, worden gebruikt in de volkskeuken van het jongerencentrum.

Openbaar tuinieren

De stad Antwerpen is heel tevreden over dergelijke initiatieven. “Zelf zijn we ook bezig aan een nagelnieuw project rond tuinieren op openbare stedelijke domeinen. Het gaat niet om volkstuintjes waarin individueel gewerkt wordt, maar om gemeenschappelijke moestuinen die de buurt dichter bij elkaar moeten brengen”, zegt projectmedewerker Hugo Maenhout.

Jos Thijs (61) kijkt al uit naar extra faciliteiten. “Maar dan moeten we wel eerst fatsoenlijk leren tuinieren”, lacht hij.

© 2012 – StampMedia

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!