Lokaal, Antwerpen -

Man bijt pelgrim in Antwerpen

Het Vlaams Compostelagenootschap is al vele jaren vragende partij om in Antwerpen een pelgrimsherberg te vestigen. De reportagereeks van Arnoud Hauben 'Op weg naar Compostela' in het populaire televisieprogramma 'Man bijt hond' zorgde ervoor dat de eeuwenoude pelgrimsroute een revival doormaakt.

zaterdag 24 maart 2012 13:36
Spread the love

En zodoende worden er op vrijdag 30 maart 2012 in het voormalige Sint-Julianagasthuis dan eindelijk de eerste pelgrims ontvangen en wordt een aloude traditie in ere hersteld.

Pelgrimstafel

Antwerpen is sinds oudsher een belangrijke stopplaats voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostela. De verering van de apostel Jacobus ligt er voor de hand. Zo zijn er in de Sint-Jacobskerk, maar ook in de Onze-Lieve-Vrouwenkathedraal en in andere kerken afbeeldingen van Jacobus te vinden. Bovendien zijn er verschillende musea waar hij vereeuwigd is in beelden, schilderijen en drukwerk. En in de Sint-Julianakapel wordt nog steeds, sedert de tweede helft van de 16-eeuw, ieder jaar op Witte Donderdag, de traditionele pelgrimstafel gehouden door de Sint-Julianavereniging.

Ziekenkamers

De pelgrims die in Antwerpen stopten, vonden tot begin vorige eeuw onderdak in het Sint-Julianaziekenhuis dat net als de kapel van 1305 dateert. Later werd het complex gebruikt voor de opvang van bejaarden en alleenstaande vrouwen. In 1987 werd het ziekenhuis gesloten en grotendeels ingepalmd door het kunstencentrum De Zwarte Panter. Een klein gedeelte van het gebouw bleef echter voorbehouden voor de Koninklijke Sint-Julianavereniging die er nog beschikt over een ridderzaal en enkele ziekenkamers die echter in verval waren geraakt. Ook de Belgische Vereniging voor de Strijd tegen Mucoviscidose beschikt in het voormalige ziekenhuis, gelegen op de Sint-Jansvliet, over een vergaderzaal.

Schelpentraject

Wegens de herboren belangstelling voor de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela, besloten de Koninklijke Sint-Julianusvereniging en het Vlaams Compostelagenootschap fondsen te zoeken voor de restauratie van de voormalige ziekenhuiskamers om de pelgrimsherberg alsnog te kunnen heropenen. Antwerpen Toerisme & Congres had wel oor voor het initiatief en stippelde een traject uit die de pelgrims, via een aantal belangrijke locaties met symbolische waarde, van de Sint-Jacobskerk naar de pelgrimsherberg leidt. Het traject is bewegwijzerd met schelpen, verwerkt in de straatstenen. De Sint-jakobsschelp is immers het typische pelgrimsteken van de Compostala-pelgrims.

Gratis gids

De dienst patrimoniumbeheer van het OCMW van Antwerpen, die eigenaar is van het complex, nam de kosten voor de opknapbeurt op zich. En zo komt het dat vanaf vrijdag 30 maart 2012, pelgrims die de Scheldestad bezoeken, terug beschikken over een pelgrimsherberg, om er ze zich in alle rust voor te bereiden op de verdere tocht. Aan de balie van de toeristische dienst van de stad Antwerpen op de Grote Markt 13, kunnen pelgrims die er willen overnachten de toegangssleutel ophalen. Pelgrims die niet in de pelgrimsherberg verblijven kunnen er ook terecht voor een officiële stempel. De toeristische dienst van de stad biedt als toemaatje in het kader van dit initiatief een gratis gegidste wandeling aan langs het schelpentraject voor al wie meer wil weten over de rijke geschiedenis van devote pelgrims, bezielde avonturiers en geketende boetelingen.

take down
the paywall
steun ons nu!