Samenleving, Lokaal, Stampmedia, Genk, Gigos, Jeugdwelzijnswerk, Genk -

Gigos organiseert ‘dag zonder wetten’

GENK - De Genkse Jeugdwelzijnswerking Gigos organiseerde op schrikkeldag 29 februari een ‘dag zonder wetten’. Het is de bedoeling dat dit evenement, net als een schrikkeljaar, om de vier jaar terugkomt. Deze eerste editie vulden de vijf verschillende werkingen de dag zelf in.

maandag 5 maart 2012 15:30
Spread the love

In Winterslag betekende het thema ‘een dag zonder wetten’ dat de kinderen konden kiezen uit verschillende activiteiten. Iedereen mocht doen wat hij wou in Zaal Paro. Zo stond er een springkasteel en konden de kinderen op stelten lopen.

Vrije keuze

De namiddag was een succes. “Er kwamen meer kinderen opdagen dan normaal. Op gewone activiteiten zijn er, verdeeld over drie leeftijdsgroepen (kleuters, tieners en jongeren), meestal ongeveer zestig deelnemers. Maar we kwamen ook al op Winterslagse scholen, daar herken ik toch enkele gezichten van”, zegt tienerwerkster Lindsey Hermans.

“Onze werking in Winterslag organiseert activiteiten op woensdag en zaterdag. Maar vandaag is bijzonder, want alle leeftijdsgroepen spelen samen. Er zijn geen regels en de kinderen kunnen zelf kiezen wat ze doen”, aldus Hermans. “Ook de ouders mogen vandaag blijven.”

Mediaproject

De populairste activiteit was ‘journalist spelen’. Kinderen filmden het gebeuren en interviewden elkaar. “Wij maken veel gebruik van de camera”, zegt projectwerker Bram Martens. “Zo werken we op een vrijblijvende manier rond media en taal.

Als kinderen interesse tonen, gaan ze automatisch ook op hun taal letten. Bij oudere kinderen betrekken we de media er ook bij. Zo organiseren we maandelijks een actualiteitsquiz. Dit motiveert de jongeren om het nieuws te volgen en de krant te lezen.”

Vijfhonderd ballonnen

De schrikkeldag in Waterschei had ongeveer hetzelfde concept als in Winterslag. In Sledderlo organiseerde Gigos een schrikkeltocht met diverse opdrachten, terwijl het in Zwartberg rond kinderrechten draaide. Bij de werking van Genk-Zuid mocht alles. De kinderen konden er met slagroomtaarten gooien en hielden een kussengevecht.”

Rond drie uur ontmoetten de vijf werkingen elkaar voor een gezamenlijke activiteit. Alle kinderen lieten ballonnen de lucht in, in totaal meer dan vijfhonderd. “Ze symboliseren de vrijheid. Ze gaan nu op zoek naar nieuwe dromen”, aldus educatief medewerker Patrick van Horne.

© 2012 – StampMedia

take down
the paywall
steun ons nu!