Nieuws, Wereld, Wist je dat -

Wist je dat oorlog in Syrië (en mogelijk Iran) dichterbij komt en dat democratie in Israël in gevaar is?

Glijden we af naar een langgerekt Libië-scenario voor Syrië (en Iran)? Het begint er meer en meer op te gelijken. Stilaan is de regio aan het gisten en stuurt het Westen aan op oorlog. Enkele markante feiten.

vrijdag 9 december 2011 18:00
Spread the love

Wist je dat?

– De door het Westen gesteunde rebellen in Syrië resoluut kiezen voor de militaire confrontatie met het leger, nu blijkt dat de volksopstand niet in staat is de regering omver te werpen? Zij sturen m.a.w. aan op een grootschalige burgeroorlog. [1]

– Frankrijk, dat op dit moment Syrische rebellen volop traint, pleit voor een ‘humanitaire’ corridor en wellicht wacht op een gelegenheid om militair tussenbeide te kunnen komen? [2]

– Turkije, een ander NAVO-land, ondertussen al een militaire optie in overweging neemt? [3]

– Dezelfde sjeik die een fatwa uitsprak over Khaddafi nu pleit voor een militaire interventie in Syrië? Het gaat om Youssef al-Qaradawi, een belangrijke spirituele leider en sterjournalist bij … Al Jazeera. [4]

– Rusland een vliegdekschip gestuurd heeft naar de kust van Syrië en er ook een luchtverdedigingssysteem geïnstalleerd heeft te vergelijken met Patriot-raketten? Dat het vliegdekschip USS George HW Bush daar een week eerder is afgedropen? [5] 

– De BRICS-landen zich openlijk uitspreken tegen elke vorm van buitenlandse inmenging of interventie in Syrië? BRICS-landen: Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. [6]

– Buurlanden Irak en Libanon een tegengewicht willen vormen voor het embargo tegen Syrië en hun economische banden met het land verstevigen? [7]

– Er volop een clandestiene oorlog woedt tegen Iran? Op 12 november ontplofte een site waar langeafstandsraketten opgesteld staan. Kort nadien was er een andere ontploffing nabij Isfahan, mogelijk een nucleaire installatie. Op 4 december werd een drone van de VS uit het Iraanse luchtruim gehaald. In het verleden waren verschillende Iraanse wetenschappers uit de nucleaire industrie het slachtoffer van dodelijke aanslagen. De Israëlische aanval op de Iraakse reactor in 1981 werd ook voorafgegaan door moordaanslagen op Iraakse wetenschappers. [8]

– In het noorden van Irak een grote machtsstrijd aan de gang is en de provincieraad van Salahaddin de autonomie heeft uit geroepen? [9]

– In Turkije, het land dat Syrië de les spelt i.v.m. mensenrechten, niet minder dan 76 journalisten achter de tralies zitten en nog eens 47 advocaten? [10]

– Israël ook op intern vlak meer en meer extremistische kanten laat zien? Dat is het gevolg van de ruk naar rechts. Een aantal voorbeelden: gesubsidieerde instellingen, waaronder scholen en theaters, mogen bij wet niet langer de Arabisch-Israëlische oorlog van 1948 herdenken.

Op elke oproep tot boycot van Israël (cultureel, academisch of economisch) of van de nederzettingenpolitiek, staan voortaan grote straffen. Gemeenten kunnen in de toekomst weigeren dat een Israëlische ‘Arabier’ daar komt wonen. Buitenlandse giften aan NGO’s die het leger of de regering bekritiseren, worden beperkt tot een belachelijk minimum (5.400 dollar per jaar). Er zijn nog plannen om het Arabisch als officiële taal te weren en de status van Israël als een Joodse staat voorrang te laten geven op het streven naar democratie. [11]

In deze rubriek brengt veellezer Marc Vandepitte markante feiten, cijfers of quotes van over heel de wereld die in de andere media weinig of geen aandacht kregen, maar zeker het vermelden waard zijn om de chaotische wereld van vandaag te begrijpen.

Bronnen

[1] Hokayem E., ‘Revolutionary road: Among the Syrian opposition’, 15 november 2011.

[2] ‘French forces said to be training Syria rebels’, 28 november 2011; ‘West moves closer to Syrian intervention as France calls for humanitarian corridor through country’, 25 november 2011; Eyre P., ‘Syria is fast becoming another Libyan style US – UK – France “False Flag”’, 27 november 2011.

[3] ‘Turkey raises Syria military optionn Russia urges caution’, 29 november 2011.

[4] ‘Spiritual guide steers Arabs to moderation’, Financial Times, 9 december 2011, p. 6.

[5] ‘Russia sent a aircraft carrier Admiral Kuznetsov to the military bases in Syria, 28 november 2011.

[6] ‘Any external interference in Syria’s affairs, not in accordance with the U.N. charter, should be excluded.’ IPS, ‘Syrian Leader Survives on Unrelenting Russian-Chinese Support’, 30 november 2011.

[7] ‘Sanctions-hit Syria eyes Lebanon, Iraq corridors’, 5 december 2011.

[8] ‘Attack on UK embassy fails to rally support for Iran regime’, Financial Times, 7 december 2011, p. 3; Hirsh M., ‘Has a War With Iran Already Begun?’, 5 december 2011.

[9] ‘Machtkampf in Bagdad’, Junge Welt, 3 december 2011, p. 3; ‘Iraq’s provincial autonomy risks sectarian rift’, 24 november 2011.

[10] The Economist, 26 november 2011, p. 40.

[11] ‘Clinton warns of Israel’s eroding democratic valuese’, 9 december 2011;  ‘Israel’s eroding democracy’, 3 augustus 2011; ‘A shadow is cast. Israel’s eroding democracy’, ‘Anti-Democratic Knesset Bills’; Financial Times, 9 december 2011, p. 7; ‘Israeli rights groups rail against planned law’, Financial Times, 14 november 2011, p. 5.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!