Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, Sint-andrieswijk, Nationalestraat -

Antwerpen: heraanleg Nationalestraat start op 29 mei 2012

ANTWERPEN – Tijdens een druk bijgewoond infomoment gaf de lokale overheid in het auditorium van het vergadercentrum De Stroming concrete toelichting over de start en de fasering van de werken die de Nationalestraat en omgeving te wachten staan en die een jaar zullen duren.

dinsdag 6 december 2011 14:35
Spread the love

De sfeer bij het aanwezige publiek, onder wie heel wat handelaars en bewoners, was vrij gelaten omdat iedereen wel beseft dat de werken aan de drukke winkelstraat en belangrijke verkeersader meer dan noodzakelijk zijn en dat deze zure appel hoe dan ook moet worden doorgebeten.

Bovendien starten de werken voor de lokale overheid, die verantwoordelijk is voor de heraanleg, op een electoraal ongelukkig tijdstip. Het resultaat zal immers pas merkbaar zijn lang na de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 14 oktober 2012, want pas op woensdag 29 mei 2013, als alles tenminste volgens plan verloopt, zal de Nationalestraat haar nieuwe look kunnen tonen.

Afgesloten

Dat ondertussen iedereen hieronder zal lijden is duidelijk. Niet alleen de handelaars, bewoners en lokale politici, maar ook alle gebruikers van het openbaar vervoer en automobilisten die het stadscentrum tijdens die periode willen bereiken. Vooral tijdens de eerste fase van de werken zal de hinder erg groot zijn.

Vanaf dinsdag 29 mei 2012 tot donderdag 29 november 2012 zal de Nationalestraat volledig worden afgesloten voor alle verkeer en zullen bussen en trams niet door de straat rijden. Dit zal zich laten voelen in de hele Sint-Andrieswijk omdat auto’s tijdens die fase van de werken krampachtig hun weg zullen blijven zoeken door de kleine straatjes van het Antwerpse stadscentrum. 

De omzet van de plaatselijke nering zal sowieso dalen en er zullen zich ook bevoorradingsproblemen voor doen. Kortom, het wordt voor de stad een moeilijke tijd.

Voetpaden

Het district heeft een hele resem maatregelen genomen om de hinder zoveel mogelijk te beperken. Een van die maatregelen is dat de aannemer er voor moet zorgen dat de voetpaden tijdens de werken toegankelijk blijven zodat de winkels bereikbaar blijven.

Er werden ook strikte afspraken gemaakt met de aannemers en de nutsbedrijven omdat ze zich aan de timing zouden houden en de werken gecoördineerd zullen verlopen. Tijdens de voorbereiding van de fasering is er ook druk contact geweest met de buurtbewoners en Unizo om zoveel mogelijk rekening te houden met de verzuchtingen van de betrokken. Op basis daarvan werden de plannen hier en daar aangepast.

Tramsporen

Tijdens de eerste fase wordt de rijweg vanaf de Steenhouwersvest tot aan de Kronenburgstraat, samen met de verouderde riolering en gasleiding aangepakt en volgt na de grondwerken het aanleggen van nieuwe tramsporen. en de creatie van een aangename winkelwandelstaat.

Na de heraanleg blijft er tweerichtingsverkeer en kunnen trams en bussen terug door de straat. De voetpaden worden breder en aan de straatkant van de Delhaize zal het mogelijk zijn om terrassen aan te vragen. Dat is bijzonder goed nieuws voor onder meer het wafelhuis Van Hecke: “In februari zei men nog dat er geen terrassen kwamen. Maar in de zomer overleef ik op mijn ijsverkoop, niemand wil dan binnen wafels eten. Dit betekende een doodsteek voor mij”, zegt zaakvoerster Zorica Mitrovic, die na een petitie en hulp van Unizo, dan toch haar terras mag houden. “Ik ga ongetwijfeld afzien tijdens de werken, maar door dit vooruitzicht heb ik nu wel minder zorgen.”

Wijkoverleg

Maar ondanks een zekere tevredenheid bij Unizo omdat er meer bomen komen, de handelaars op voorhand betrokken en verwittigd werden en omdat de voetpaden niet onnodig worden opgebroken, zijn er toch handelaars in de buurt die er niet helemaal gerust in zijn.

Ben Hadach Abdemdi van de winkel Couscouscola zette de winkelvereniging ‘Quartier National’ op, om kort op de bal te kunnen spelen als er vertragingen zouden komen. Het district wapent zich dan weer met een klachtenlijn via het stedelijk wijkoverleg op het nummer 03 338 39 65 of via wijkoverleg.2000@stad.antwerpen.be.

Daar is het de eerlijke intentie om alle klachten op te vangen en indien mogelijk bij te sturen. De aannemers zullen dus streng geviseerd worden en onder druk worden gezet om de gemaakte afspraken en vooral de voorziene tijdsduur voor de werken na te komen.

Pleintjes

Na donderdag 29 november worden de voetpaden in de Nationalestraat heraangelegd en volgen de vernieuwingswerken aan de Theodoor Van Rijswijckplaats, de Zwaardstraat, IJzerenwaag en Kopstraatje.

Het pleintje aan de Prekerstraat komt dan als laatste aan de beurt. Het kostenplaatje voor de volledige heraanleg zal 2,3 miljoen euro bedragen. Volgens de ontwerpster van de heraanleg, Evelyn Adriaenssen, zal het resultaat er mogen zijn en wordt de Nationalestraat opnieuw de trotse winkelstraat van weleer.

Het gedeelte tussen de Groenplaats en de Kammenstraat wordt voorlopig niet aangepakt.

take down
the paywall
steun ons nu!