Na militantenconcentratie later ook betoging en mogelijk staking
Verslag, Nieuws, België, BBTK -

Na militantenconcentratie later ook betoging en mogelijk staking

De sociale verkiezingen van mei 2012 dreigen zich af te spelen tegen een achtergrond van crisis en sociaal protest. Dat bleek al bij de aftrap van de campagne van de socialistische bediendencentrale BBTK. "Het kapitalistisch systeem is failliet. Het Europees dictaat leidt ons regelrecht naar een sociale woestijn. Aan ons om hier tegen in te gaan", aldus voorzitter Erwin De Deyn.

maandag 14 november 2011 20:57
Spread the love

De Deyn waarschuwde dat de samenkomst op de Heizel dinsdag maar een eerste schot voor de boeg is. Er komt ook nog een grote betoging op 2 december en een algemene staking als “de regeringsonderhandelaars geen rekening houden met onze eisen”.

Bij de vakbonden leeft grote ongerustheid over de sanering die de regeringsonderhandelaars aan het voorbereiden zijn. Erwin De Deyn: “Het weekend heeft weeral aangetoond dat de rechtste partijen en de werkgevers één front vormen. De linkerzijde moet dit ook doen. Wij zullen en kunnen niet aanvaarden dat blindweg het spoor van de besparingen zal gevolgd worden om de Europese begrotingsratio’s te halen.”

De Deyn waarschuwt de onderhandelaars niet te raken aan het indexsysteem, het tijdskrediet, het brugpensioen, de werkloosheidsuitkeringen of het bediendestatuut. Allemaal dingen die nochtans wel op de onderhandelingstafel liggen.

Volgens BBTK moet de regering het gat in de begroting op een andere manier dichten. “Door het financiële marktsysteem niet te volgen maar te reguleren, door de speculatie aan te pakken via een financiële transactietaks, de fiscale fraudeurs te ontmaskeren en het belasten van de reële inkomsten, door het belasten van grote vermogens en beurswinsten, het afschaffen van de notionele interest”, aldus De Deyn. Daarnaast moet de overheid investeren in groene jobs.

take down
the paywall
steun ons nu!