Kemp bevat veel cannabidiol, een niet-hallucinogene en niet-toxische variant van THC. Die cannabidiol heeft positieve effecten in de behandeling van vele ziektes (foto: Wervel)
Nieuws, Wereld, Milieu, België, Wervel, Gezonde voeding, Kemp, Cannabis, Obesitas, Vetten, Cannabidiol, Niet-hallucinogene - Patrick De Ceuster

Cannabis, middel tegen obesitas?

Recent Amerikaans onderzoek toont aan dat kemp, de niet-hallucinogene variant van cannabis, een stof bevat die in staat is om een verslaving aan vetten tegen te gaan.

vrijdag 29 juli 2011 13:00
Spread the love

Het lijkt wel alsof kemp, de niet-hallucinogene cannabis, zowat voor alles goed bevonden wordt alleen maar omdat het cannabis is, vanuit een soort heiligverklaring.

Maar wetenschappelijk onderzoek toont dagelijks nieuwe bevindingen over de interessante toepassingen van de THC-vrije variant van de Cannabis sativa.

Medisch gezien blijkt kemp ook veel interessanter dan THC-houdende cannabis. Kemp bevat veel cannabidiol, een niet-hallucinogene en niet-toxische variant van THC.

Die cannabidiol heeft positieve effecten in de behandeling van onder andere ontstekingen, spierspasmen, misselijkheid, angstigheid, depressie, kanker, ziekte van Alzheimer, ziekte van Jacob-Kreuzfeld en huidziekten.

Tijdens het ontwikkelen van een quiz om mensen te informeren over de toepassingen van kemp, moest Wervel zelfs op zoek naar de kwalen die kemp niet verhelpt. Dat zou bijvoorbeeld gelden voor winderigheid, slechte adem en obesitas.

Welnu, dat laatste zullen we moeten herzien. Recent onderzoek aan de University of California-Irvine wijst immers uit dat het overvloedig eten van vet voedsel te maken heeft met endocannabinoïden: lichaamseigen stoffen verwant aan THC.

De onderzoekers konden aantonen dat het proeven van vetrijke voeding de darm aanzet tot de aanmaak van deze stoffen. Ze zorgen voor een goed gevoel en extra appetijt. Zo komt er een vicieuze cirkel op gang en ontstaat een verslaving aan vette voeding op basis van hetzelfde biologische mechanisme achter de de verslaving aan cannabis.

De dag van vandaag verschijnt kemp opnieuw openlijk en legaal in het veld. Vorig jaar werd 150 ha in België aangeplant. Deze teelt bevat geen THC, maar cannabidiol, dat de werking van THC of endocannabinoïden juist tegengaat, volgens Antonio Waldo Zuardi van de universiteit van São Paulo in Brazilië.

Zal kemp ons morgen van onze verslaving aan vetten af helpen?

Patrick De Ceuster

Patrick De Ceuster is medewerker bij Wervel vzw.

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!