Nieuws, Samenleving, Politiek, België, Vredesactie, Palestina, Israël, War Starts Here, OIP -

Actievoerders begraven slachtoffer van OIP

OUDENAARDE - Twintig vredesactivisten protesteerden op 1 juni bij het wapenbedrijf OIP in Oudenaarde. Tijdens een uitvaartceremonie begroeven ze een anoniem burgerslachtoffer uit Palestina. De actievoerders wilden met de symbolische actie de link aantonen tussen onze economie en conflicten in o.a. het Midden-Oosten.

donderdag 2 juni 2011 17:35
Spread the love

Twintig vredesactivisten protesteerden op 1 juni bij het wapenbedrijf OIP in Oudenaarde. Tijdens een uitvaartceremonie – compleet met lijkwagen en priester – begroeven ze een anoniem burgerslachtoffer uit Palestina. Dit slachtoffer stond symbool voor de duizenden slachtoffers van de bezetting van Palestina. De actievoerders wilden met de symbolische actie de link aantonen tussen onze economie en conflicten in oa het Midden-Oosten.

Het Oudenaardse bedrijf OIP is sinds 2003 in handen van de Israëlische wapenproducent Elbit Systems. Elbit Systems is één van de grootste wapenproducenten van Israël. De Belgische dochter van Elbit produceert vuurgeleidingssystemen, infraroodkijkers en andere militaire optische apparatuur.

Het aandeel van bedrijven en overheid inzien en ze ter verantwoording roepen… Dat is de ware humanitaire interventie!

Leveringen aan Israël zijn controversieel omwille van de aanhoudende schendingen van mensenrechten in dit land. “OIP verdedigt zich met het argument dat ze niet rechtstreeks levert aan het Israëlische leger en de nodige vergunningen heeft voor de handel met de Israëlische wapenindustrie.” Zegt Bas Matthynssens van Vredesactie Gent.

“De bedrijven waaraan zij leveren, exporteren in veel gevallen hun eindproduct vanuit een ander land, richting wereldmarkt. De kans is groot dat de mensenrechtencriteria, die deze landen hanteren voor hun export, zwakker zijn dan de Vlaamse.”

“Wij vragen vandaag aan OIP en de Vlaamse en Belgische overheid om hun verantwoordelijkheid op te nemen en te stoppen met hun hypocriet spel ten koste van mensenlevens. We kunnen weldegelijk iets doen aan oorlogen die zich ver van ons bed afspelen, door het aandeel van onze bedrijven en onze overheid in te zien en ze ter verantwoording te roepen. Dat is de ware humanitaire interventie.”

Deze actie maakt deel uit van de grotere campagne ‘War Starts Here’ van Vredesactie. Deze campagne wil ons laten stilstaan bij het feit dat oorlog hier begint (ofte: overal begint) door de linken die bedrijven hebben met de oorlog.

    “Wapenbedrijven slaan winst uit het verhandelen van militair materiaal met strijdende partijen. Ook ons land kent een bloeiende wapenproductie, met afnemers over de hele wereld. Deze handel stoppen is een voorwaarde om andere perspectieven te openen, om conflicten niet langer te beantwoorden met geweld.” (Vredesactie)
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!