Foto: Flickr.com by kinneyking
Nieuws, Wereld -

Jeugd in Jemen wil nieuwe oppositieleiders

SANAA — Op het plein van de Verandering, het epicentrum van de protesten in Jemen, neemt de afkeer van de oppositiepartijen toe. Terwijl de jongeren strijden voor een nieuw regime, wil de coalitie van oppositiepartijen een deal sluiten met de Samenwerkingsraad voor de Golf (GCC) om de president eervol te laten aftreden. De jongeren zijn boos.

vrijdag 13 mei 2011 16:07
Spread the love

Onder leiding van Saoedi-Arabië hebben de Gezamenlijke Ontmoetingspartijen (GOP), de coalitie van oppositiegroepen, een akkoord opgesteld met de regering. Als alle partijen dit tekenen, zal president Ali Abdullah Saleh na een maand opstappen, maar wel immuniteit krijgen.

Woedend

Jonge demonstranten zijn woedend. Hesham Lutf, werkloos, woont al sinds februari in het tentdorp op het plein, net buiten de universiteit. “De GOP gebruiken ons om te krijgen wat ze willen. Maar er zijn jonge mensen gedood sinds zij mee zijn gaan doen. We hebben de president niet nodig en de GOP ook niet. De oppositie is een kopie van de regering. We zijn al die gezichten zat. We willen nieuwe gezichten en een nieuw, modern land.”

De president heeft te veel gedaan om immuniteit te krijgen, vindt Amr al-Khateeb, elektricien. “Hij heeft jongeren vermoord. Er vloeide heel veel bloed op straat. Na zoiets mag hij nooit vrij rondlopen. De nabestaanden zullen dat niet toestaan.”

“De GOP zeggen dat de jongeren er geen verstand van hebben”, zegt Nadia Abdullah, een ingenieur en bedrijfskundestudent. “Ik vertrouw ze niet. Alle demonstranten hielden van elkaar, totdat de GOP met de regering begon te onderhandelen. Ze horen allemaal bij hetzelfde regime.”

Nationale eenheid

Volgens het akkoord van de GCC zou Saleh zijn macht overdragen aan zijn tweede man, die verkiezingen zou uitschrijven. De oppositie zou het land gaan leiden met een regering van nationale eenheid. Zowel aanhangers van Saleh als tegenstanders zijn de straat opgegaan uit boosheid over de deal.

De discussies zijn nog niet afgelopen en het akkoord is nog niet getekend. Sommige punten zijn nog niet helemaal rond en de oppositie probeert haar gezicht nog te redden. De GOP waren eerst tegen het voorstel, maar nu niet meer.

“De GOP kaapt de demonstraties”, zegt Salah Sharafi, student Engelse literatuur. Nu wordt de coalitie nog getolereerd, maar als ze tekenen, gaan de demonstranten voor chaos zorgen, zegt ze. “We zullen een nieuwe revolutie beginnen tegen zowel de regering als de oppositie. Ze horen allemaal bij hetzelfde regime.”

In de tussentijd wordt Jemen bestuurd door een waarnemende regering, die vooral bestaat uit mensen die niet zijn overgelopen naar de antiregeringsbeweging. President Saleh beschuldigt de GOP, waar op z’n minst zes partijen bij horen, ervan de macht te willen grijpen door middel van een geleidelijke coup.

Jonge demonstranten zijn bereid om hun acties uit te breiden. Sommige winkeliers staken op bepaalde dagen en in verschillende provincies zijn burgerlijke ongehoorzaamheidscampagnes begonnen. In botsingen met veiligheidsagenten zijn opnieuw mensen omgekomen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!