Verslag, Antwerpen, Lokaal, Stampmedia, Antwerpen, Aeyc, Jeugdherberg -

Antwerpse jeugdherberg eindelijk klaar

Na een vertraging van twee jaar en de nodige financiële problemen opende dit weekend aan het Bogaardeplein in Antwerpen de nieuwe jeugdherberg Pulcinella officieel de deuren. Eindelijk heeft de stad deze onmisbare troef om jongerentoerisme in de stad aan te moedigen.

dinsdag 10 mei 2011 11:10
Spread the love

In de lente van 2007 begonnen de werken op het Bogaardeplein voor de nieuwe jeugdherberg. Einde van de werken was voorzien voor 2009. Zoals het jammer genoeg een gewoonte lijkt te zijn bij dergelijke werkzaamheden, werd deze deadline niet gehaald. Doordat de kosten het voorziene budget van negen miljoen euro dreigden te overstijgen, werden de werken enkele maanden stilgelegd om het ontwerp aan te passen en goedkoper te maken. De bovenste en vierde verdieping werd geschrapt, de derde gedeeltelijk. Ook de uitvoering werd vereenvoudigd. Eerst zou het augustus 2010 worden, uiteindelijk is het mei 2011 geworden.

Maar goed. Nu staat hij er en zijn de deuren open. “Sinds 1 mei ontvangen we gasten”, vertelt Caroline De Coster die in opdracht van Vlaamse Jeugdherbergen Pulcinella uitbaat. “Drie dagen waren zelfs al volzet. Het kan best wel een succes worden genoemd.”

Door de werf

Jammer dat het Bogaardeplein, recht voor Pulcinella, nog een grote werf is. Eerst zal de stad de omliggende straten heraanleggen. Daarna pas volgt het plein zelf. “Ze hebben ons gezegd dat het normaal gezien tegen december klaar zal zijn”, vertelt de uitbaatster. Nog acht maanden zullen jonge toeristen dus door de werf naar hun slaapplek moeten.

Eenvoudig en sober

De nieuwe jeugdherberg, die door de Vlaamse overheid gefinancierd wordt, vervangt Op Sinjoorke, de kleine en verouderde jeugdherberg langs de ring. Nergens anders konden jonge reizigers voordien goedkoop overnachten in het centrum van de stad. Met Pulcinella hoopt de stad en Toerisme Vlaanderen dat te veranderen. “We zijn blij dat we eindelijk een moderne en goed gesitueerde jeugdherberg in Antwerpen hebben”, zegt De Coster. “Vooral de ligging in het centrum van Antwerpen is een troef. Maar natuurlijk ook de moderne faciliteiten. Het interieur is eenvoudig en sober, maar mooi. En het biedt alle nodige comfort voor de hedendaagse backpacker.”

In Pulcinella zijn er 47 kamers die in totaal plaats bieden aan 162 gasten. Elke kamer heeft een aparte douche en toilet. “Dat is in heel wat hostels wel anders”, vertelt de uitbaatster. “Dat maakt ook dat de prijs hier een klein beetje hoger ligt, maar ontbijt, lakens en draadloos internet zijn dan weer inbegrepen.” Kamerprijzen tussen 19 en 26 euro, ook afhankelijk van leeftijd.

© 2011 – StampMedia/Lessius – Tekst en foto: Robbe van Lier

take down
the paywall
steun ons nu!