Verslag, Nieuws, België -

Massapicknick tegen communautaire impasse

Het land is doodmoe. Uitgeteld na bijna een jaar regeringsonderhandelingen. "De sfeer aan tafel is goed. Er zijn werkgroepen. Er wordt vooruitgang geboekt." Wie volgt het nog? “Beuheid en moeheid zijn ook emoties. Ook die moeten we tonen” zegt mede-organisator van de Shame-betoging Felix De Clerck die zich nu achter de Niet in onze naam-actie op 7 mei schaart.

woensdag 27 april 2011 16:44
Spread the love

De komende twee zaterdagen trekken de tegenstanders van de communautaire twisten nog eens de straat op. Op 30 april zetten de virtuele kampeerders van Camping 16 hun tenten op in het Jubelpark. Een week later organiseert het platform Niet in onze naam Ceci n’est pas een picnic.

“Het wordt een feestelijke optocht van het Noordstation tot het park bij de basiliek van Koekelberg. Daar nemen 40 mensen elk één minuut lang het woord. Wie zijn picknickdekentje meeheeft, kan dat uitspreiden op het gras”, zegt regisseur Vital Schraenen.

Onder die veertig zullen er heel wat kunstenaars zijn zoals Daan, Jaco van Dormael, Dimitri Verhulst, Wouter Deprez en Arno.

“Een jaar lang werd de democratie gegijzeld. Men speelt met de toekomst van een generatie, van ons land, van alle Belgen. Dit moet nu stoppen. We willen een federale sociale zekerheid, een federale kieskring en een goede staatshervorming”, zegt Felix De Clerck die begin dit jaar aan de wieg stond van de Shame-betoging.

Die betoging lokte op 23 januari verrassend meer dan 30.000 mensen naar Brussel. Zal dat ook lukken met de picknick?

“De Shame-betoging kon op heel wat belangstelling van de media rekenen”, zegt Hugo Franssen van Niet in onze naam. “Dat zal nu anders zijn. Deze keer is er wel meer belangstelling bij het middenveld.”

Angst

En bij de artiesten die op 21 januari de KVS tot de nok vulden? “Er is zeker angst om een duidelijke stem te laten horen. Als rechts aan de macht komt, zal dat zeker een invloed hebben op het subsidiebeleid”, zegt actrice Marijke Pinoye.

“Men heeft er een marathon van gemaakt en natuurlijk is er moeheid. Maar beuheid en moeheid zijn ook emoties. Ook die moeten we tonen. Shame hebben we ook in twee weken in elkaar gebokst”, zegt Felix De Clerck.

Na de twee parkacties volgt maandag nog een cultuurparlement, georganiseerd door Demos en Culture et Démocratie. Het wordt een poging om het debat open te breken. “De communautaire kwestie is het topje van de ijsberg. De dekmantel van een neoliberale agenda. Politiek lijkt steeds meer op een aflevering van Idool. Je moet niet kunnen zingen om mee te doen, alleen goed overkomen. De media spelen jury en de kijkers thuis beslissen wie er kan zingen”, zegt An De bisschop van Demos.

“Het cultuurparlement wil een antwoord formuleren op de afwezigheid van inhoud. Wie zegt dat kunstenaars zich daar niet mee moeten bezighouden, heeft weinig geleerd van de geschiedenis. De filosofe Hannah Arendt zei al dat iedereen een politieke functie heeft”, aldus De bisschop. 

Meer info over de picknick: www.nietinonzenaam.be
Over de Camping: www.camping16.be
Over het Cultuurparlement: www.demos.be

take down
the paywall
steun ons nu!