Nieuws, Samenleving, België, Stampmedia, Vegetarisch, EVA vzw, Veggie -

Vlamingen zijn niet vies van veggie

Hoewel Vlaanderen weinig rasechte vegetariërs telt, willen meer Vlamingen hun vleesconsumptie beperken. Althans, dat blijkt uit onderzoek dat vzw Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA) en stad Gent in samenwerking met C-Change lieten uitvoeren door onderzoeksbureau iVOX.

zondag 24 april 2011 09:59
Spread the love

Bijna 2.000 Vlamingen kregen vragen over hun vleesconsumptie. Slechts 1,5 procent van de Vlamingen noemt zich vegetariër. Ruim 350.000 mensen of bijna 6 procent eet wel vlees, maar zelden. Een vergelijkbaar aantal nuttigt een paar keer per week vegetarische maaltijden.

De resultaten van het onderzoek stemmen Tobias Leenaerts van EVA optimistisch. “Een op de twee Vlamingen wil in de toekomst minder vlees eten. Dat wijst op een kentering.”

Uitdaging

EVA vzw zet zich in voor vleesvermindering in Vlaanderen. In 2008 lanceerde de vzw de campagne ‘Donderdag Veggiedag’, waarbij ze de bevolking aanmoedigt om elke donderdag geen vlees of vis te eten. Van de Vlamingen deed 17 procent dit jaar minstens een keer per maand mee aan de campagne. 13 procent van de deelnemers at naar aanleiding van de campagne vaker vegetarisch.

Vzw EVA vindt ‘Donderdag Veggiedag‘ een succesformule, maar kan de impact op het aantal vegetariërs moeilijk inschatten. “Onze campagne maakt vegetarisch eten laagdrempelig. Het is een concrete actie, zonder vegetarisme op te dringen”, legt Leenaerts uit.

Gewoontedieren

Uit het onderzoek komen Vlamingen naar voren als gewoontedieren. Als reden voor het eten van vlees geeft 56 procent aan dat ze het lekker vinden, 47 procent eet vlees uit gewoonte en 46 procent duidt aan dat het met opvoeding te maken heeft.

Donderdag Veggiedag bereikt veel jongeren. “De vorige generaties groeiden op met het idee dat vlees deel moest uitmaken van het eetpatroon. Dat verandert stilaan. De huidige generatie staat anders tegenover dierenwelzijn en milieu. Ook de maatschappij evolueert mee. Dat maakt vegetarisch eten makkelijker. Toch dacht 60 procent van de bevraagden nooit na over het idee om geen vlees te eten.”

Vooroordelen

Voorlopig gaat EVA op basis van het onderzoek haar campagne niet aanpassen. “We gaan door op hetzelfde elan. De cijfers tonen aan dat één op de drie Vlamingen ‘Donderdag Veggiedag’ kent. Maar we willen nog meer bereiken. Over vegetarisme bestaan nog steeds verkeerde ideeën. Zo zouden vegetariërs zich enkel laten leiden door emotie. Velen vrezen onterecht voor hun gezondheid als ze geen vlees eten. We moeten nog veel vooroordelen de wereld uithelpen.”

© 2011 – StampMedia/Xios – Liesbeth Merckx

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!