Nieuws, Cultuur, België, Stampmedia, Wilrijk, Theater, Antwerpen, Jeugd, Borgerhout, Rataplan, Fabuleus, Cultuurcentrum De Kern -

Aanstormend talent in ‘Rampenplan’

Je zou kunnen zeggen dat op regisseren geen leeftijd staat, maar wanneer een vijftienjarige het klaarspeelt, is het op zijn minst bewonderenswaardig. Louis Janssens maakte samen met zes jongeren de voorstelling ‘Rampenplan’. De première vond plaats in Rataplan op 15 april.

dinsdag 19 april 2011 14:15
Spread the love

De verwoestende aardbeving in Haïti inspireerde Louis Janssens om een toneelstuk te maken over natuurrampen. Cultuurcentrum De Kern in Wilrijk onthaalde zijn idee enthousiast. Theaterproductiehuis fABULEUS ondersteunde de regie. Louis organiseerde zelf audities en koos naar eigen zeggen ‘mensen die goed bij elkaar pasten’. Een jaar lang kwamen de jonge theatermakers bijna wekelijks samen om te repeteren. Het resultaat is een energiek toneelstuk met acteurs van 13 tot 16 jaar die zich zelfzeker bewegen tussen kartonnen dozen.

Dansende dozen

“Mijn vader is decorontwerper”, vertelt Louis, “Van kindsbeen af nam hij me mee naar repetities in de opera. Na mijn eerste afspraak met de programmatrice van cultuurcentrum De Kern, ben ik met mijn vader in een café gaan zitten. Daar hebben we heel de middag ideeën verzonnen en op bierviltjes gekribbeld. Aanvankelijk wilde ik een bakstenen muur op de scène, maar dat bleek praktisch niet haalbaar. Uiteindelijk kwamen we op de vondst van kartonnen dozen.”

Met deze dozen bouwen de jongeren een eigen universum op de scène. De dozen krijgen benen. Het beeld van twee kartonnen dozen die samen een walsje doen is zonder meer poëtisch.

Collagevoorstelling

“In een collage plak je meestal allerlei knipsels over elkaar, op een wit blad”, legt Louis uit. “Dit concept wilde ik in het stuk verwerken.”

De jonge regisseur geeft toe dat het geen eenvoudige opgave was. “Ik vond het moeilijk om steeds keuzes te moeten maken”, zegt Louis, “En ik moest ook leren om mezelf kritisch te bekijken. Ik ben van nature nogal nonchalant. Met deze voorstelling hield ik me meer dan een jaar bezig, dat vraagt een groot engagement. Af en toe had ik weinig zin in de repetities.” Het doorzettingsvermogen van Louis bleef niet onopgemerkt in de theaterwereld, toneeldirectrice Barbara Wijckmans noemde hem zelfs ambitieus.

Samen trots

Actrice Manou Laureyssens en acteur Arnaud Ndongala vonden het repetitieproces soms vermoeiend, maar vooral leuk. “Het geeft een kick om op een podium te staan en samen trots te zijn. We hebben echt leren samenwerken”, vertelt Manou.

De voorstelling zette de jonge spelers aan het denken over natuurfenomenen. “Ondanks de humor komen ernstige thema’s aan bod. Vermiste personen, voedselpakketten en puin, dat zie je nu ook in Japan”, zegt Arnaud, “Misschien staan toeschouwers hier achteraf toch even bij stil.”

Op zaterdag 30 april wordt ‘Rampenplan’ gespeeld in CC De Kern. Voor info en tickets kun je surfen naar www.ccdekern.be.

© 2011 – StampMedia – Tekst en foto: Marieke Van Cauwenberghe

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!