Verslag, Nieuws, Samenleving, België -

Verenigingsleven krabbelt recht na hakwerk Vlaamse regering

Het verenigingsleven in Vlaanderen en Brussel bloeit en groeit, maar toen de Vlaamse regering op zoek moest naar geld werd de hakbijl boven gehaald. Om te vermijden dat bij een volgende besparingsronde de sociaal-culturele organisaties opnieuw in de hoek terechtkomen waar de klappen vallen, gaat de sector in de tegenaanval met de campagne "Volle kracht vooruit".

donderdag 14 april 2011 15:12
Spread the love

De cijfers die de sector van het sociaal-cultureel volwassenenwerk kan voorleggen zijn indrukwekkend. Jaarlijks bereikt de sector 10 miljoen deelnemers. Liefst 320.000 mensen volgen een vormingsactiviteit. De verenigingen hebben een kleine 2000 personeelsleden, maar kunnen ook op de helpende handen van 200.000 vrijwilligers rekenen.

Er zijn 14.000 afdelingen verspreid over gans Vlaanderen en Brussel. Gemiddeld is dat 43 per gemeente zodat elke Vlaming een overvloed van keuze heeft als hij wil aansluiten bij een vereniging.

Het verenigingsleven kalft ook niet af onder druk van de individualisering, de aantrekkingskracht van de tv of Facebook, zoals wel eens wordt gedacht. Tussen 2007 en 2009 boekten de verenigingen een groei van 9 procent wat aantal deelnames betreft.

Volgens het FOV, de federatie van sociaal-culturele organisaties, komt dat doordat organisaties zich weten aan te passen aan nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen. “Acties als Equal Pay Day of Donderdag Veggiedag, bijvoorbeeld, raken een gevoelige snaar en krijgen veel bijval”, aldus het FOV.

Neem nu zo’n campagne als Donderdag Veggiedag. Steden als Gent, Hasselt en Mechelen introduceerden al een Veggiedag. Alle stadsscholen van het basisonderwijs, de stadscrèches en de personeelsrestaurants van de stad zetten op donderdag een vegetarische schotel op het menu.

Eva vzw, de beweging achter de campagne, slaagde er zo met een minimaal budget in om duizenden mensen gezonder en milieuvriendelijker te doen eten. Laat dat over aan een overheidscampagne en het kost een veelvoud.

De totale omzet van de sector bedraagt 172 miljoen euro. Slechts 51 procent van de middelen komt van de overheid. “Elke euro die de overheid in de sector investeert, levert dus louter economisch al meer dan het dubbele op”, aldus het FOV.

De sector creëert zelf een groot deel van haar middelen en een groot deel van die omzet vloeit in de vorm van belastingen terug naar de overheid. Alle cijfers komen uit het onderzoek ‘Boekstaven’ van het FOV.

Het sociaal-cultureel werk lanceerde begin april de actie ‘Volle kracht vooruit’. De sector vraagt de Vlaamse regering om na de zware besparingsrondes van 2009 en 2010 opnieuw te investeren in sociaal kapitaal. Tijdens die besparingen verloren sommige organisaties een derde van hun subsidies.
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!