Raichev Balogh
Nieuws, Europa, Cultuur, Balkan, BOZAR, Brussel, Balkan Trafik -

Expeditie Balkan

Het wordt feesten dit weekend in Brussel. 'Balkan Trafik' is aan zijn vijfde editie toe en dat mag worden gevierd. Behalve blazers en toeters van onder anderen Boban & Marko Markovic, ligt er nog heel wat op de schotel. 'Balkan Trafik' in de Brusselse BOZAR is meer dan muziek.

dinsdag 12 april 2011 19:55
Spread the love

Film en theater krijgen meer ruimte in het programma en daar zit schoon volk tussen. Danis Tanovic (die een Oscar kreeg voor zijn No Man’s Land) stelt zijn nieuwste film voor.

En er is meer. Semih Kaplanoghu komt Bal voorstellen. Deze film was vorig jaar de winnaar van de Gouden Beer in Berlijn. Bovendien vinden we op het programma ook een paar aangrijpende theaterstukken zoals Journal d’une Femme de Kosovo, dat geïnspireerd is op het dagboek van een Albanese menserechtenactiviste tijdens de oorlog in Kosovo.

Een veelzijdige ontdekkingstocht

En er is natuurlijk Goran Bregovic. Maar laten we eerlijk zijn, zonder zijn naam en faam oneer aan te doen, er is nog heel wat meer te ontdekken tijdens deze editie. Mocht je geen tickets meer vinden voor Bregovic, zie hier een paar artiesten die het ontdekken waard zijn.

Boban & Marko Markovic hebben we al vermeld. Het is een van de beste live Balkan bands op het moment. Om te zweten moet je hier zijn. Cimbalomvirtuoos Kalman Balogh kruist de degens met Peter Rachlev, een andere meester die je van de rijke Balkan folkloremuziek zal laten proeven.

Tussendoor kan u genieten van Tcha Limberger, een Belg die hoge toppen scheert overal in Europa en tijdens Balkan Trafik carte blanche krijgt. En terecht. Wie hem aan het werk zag, weet waarom.

Melancholie en dans

Mag ik jullie ook twee vrouwen voorstellen, beiden met een ongelofelijke stem en muzikale achtergrond. De Bosnische Amira weet met haar stem te betoveren. Ze brengt traditionele sevdah-liedjes, die doorheen de Balkan bekend zijn om hun melancholie en finesse.

Een heel andere stem, krachtig, maar tegelijk gevoelig, is de Albanese Elina Duni. Verwacht meer dan folkloristische melodieën, want samen met haar kwartet schept ze er een portie jazz bovenop.

Als afsluiter van de muzikale tocht is er Raki Balkans Sound System, een Frans dj-duo dat van de Horta-hal een dansvloer zal maken tot in de vroege uurtjes.

Voor wie het wat rustiger aan wil doen, zijn er tientallen workshops, films, dans, animatie en nog meer. En op zondag staan enkele sterke films op het programma, geproduceerd in de Balkan. Neem dus aandachtig het programma door, want dit is ongetwijfeld een van de beste festivals in Brussel. Balkan Trafik is zoals Brussel, een multiculturele en verrassende ontdekkingstocht.

Meer informatie: www.balkantrafik.com

Highlights Goran Bregovi? Boban I Marko Markovi? Duman Amira Kálmán Balogh & Peter Ralchev Accordion All Stars met Ionica Minune, Peter Ralchev & special guest Saule Zdob Si Zdub Söndörg? Brassband Battle: Duvacki Orkestar Ekrema Mamutovica & Orkestar Braka Kadrievi Elina Duni Quartet Kabaret Manouche Rembetiko Kafe & Film – Workshops – Wine Bar – Electro Party – Balkan Bazaar

Datum: van donderdag 14 > zondag 17 april 2011

Adres: BOZAR, Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!