Andre Kiekens (Wereldsolidariteit): “Wereldwijd hebben 2,5 miljard mensen geen toegang tot basisgezondheidszorg en sterven zo’n 1.000 vrouwen per dag aan complicaties tijdens de zwangerschap of bevalling. Meer dan de helft hiervan in Afrika. Elk uur sterven meer dan 1.000 kleine kinderen. Doden die niet hoeven. Hoe kan dat? Omdat ouders de dokter of de medicijnen niet kunnen betalen, omdat gezondheidscentra te ver zijn. Toch zijn deze harde cijfers en feiten blijkbaar niet overtuigend genoeg. Voor overheden, hier en ginder, is gezondheid wereldwijd geen prioriteit. Anders hadden we vandaag wel al verder gestaan, na 61 Wereldgezondheidsdagen.”
Goed nieuws
Marc Justaert (CM): “Het goede nieuws is dat mensen zich verenigen en hun gezondheid zelf in handen nemen. Door ziekenfondsen op te richten. Betaalbare geneesmiddelen aan te bieden. Te zorgen voor een ziekteverzekering en toegankelijke gezondheidszorg. Ook voor arme en kwetsbare mensen.”
Andre Kiekens: “Wereldsolidariteit ondersteunt organisaties in het Zuiden, die werken aan ‘toegang tot gezondheidszorg voor iedereen’. Samen met CM, Kazou, OKRA en Ziekenzorg cm voert Wereldsolidariteit campagne. Met een duidelijke politieke boodschap en petitieactie. Om beleidsmakers in Noord en Zuid onder druk te zetten een degelijk gezondheidsbeleid uit te werken, in samenwerking met sociale bewegingen en ziekenfondsen in hun land.”
60 procent minder babysterfte
Andre Kiekens: “In het straatarme Bangladesh werkt Wereldsolidariteit samen met Gonoshasthaya Kendra (GK): een combinatie van een ziekenfonds, een verpleegstersschool en ‘geneeskunde voor het volk’. Sandhya Roy is er van het prille begin bij: “GK organiseert gezondheidszorg over heel Bangladesh. We leiden lokale mensen op tot verpleegkundigen, hoofdzakelijk vrouwen. Zij gaan tot in de kleinste uithoek van het land medische zorgen verstrekken -per fiets- en ze vragen betaling aan de patiënten naargelang hun inkomen. We hebben momenteel 39 gezondheidscentra en 2.200 verpleegsters. GK redt levens, vooral dat van vrouwen en baby’s. In de streken waar GK actief is, sterven er 60 procent minder baby’s en vrouwen in het kraambed! GK runt ook een eigen fabriek waar generische geneesmiddelen worden gemaakt die veel goedkoper zijn.“
Wereldsolidariteit lanceerde haar campagne met een “BED-in for health”, in 7 ziekenhuizen in Vlaanderen. En op 6 andere plaatsen in Brussel en Wallonië.