Equal Pay Day kaart loonongelijkheid aan

Vrijdag 25 maart organiseren de progressieve vrouwenbeweging zij-kant en de socialistische vakbond ABVV de jaarlijkse ‘Equal Pay Day‘ (EPD). Deze campagne klaagt de loonongelijkheid tussen mannen en vrouwen aan. Dit jaar ligt de focus op de pensioenproblematiek.

vrijdag 25 maart 2011 09:08
Spread the love

Met de slogan ‘Minder verdienen is langer werken’ vestigt de EPD-campagne de aandacht op het feit dat de loonkloof tussen mannen en vrouwen ook gevolgen heeft voor hun latere pensioen. Eerder werd de tv-spot gelanceerd, waarin vier dames op leeftijd in weinig verhullende kledij aan de slag gaan met een drilboor. De spot is een remake van de videoclip ‘Satisfaction’ van Benni Benassi.

Vrijdag 25 maart wordt die clip op groot scherm vertoond aan het Centraal Station in Antwerpen. “De clip zal ook live uitgebeeld worden”, zegt nationaal secretaris van zij-kant Vera Claes. Rosita Huybrechts, één van de dames uit de clip en bekend van Benidorm Bastards, zal aanwezig zijn.

Ongelijke verdeling

Vrouwen verdienen 23 procent minder dan mannen. Ze moeten 84 dagen of 3 maanden langer werken om evenveel te verdienen als een man op jaarbasis. ABVV en zij-kant stellen een aantal oplossingen voor om deze loonkloof te dichten.

Zo moet het onderwijs meer aandacht geven aan roldoorbrekende studiekeuzes. “Jongens en meisjes kiezen vaak typische vrouwen- en mannenberoepen”, vindt Claes. “Studiekeuzes hebben gevolgen voor latere kansen op de arbeidsmarkt. Vrouwen krijgen minder betaald voor dezelfde jobs en in verhouding nog altijd minder snel een leidinggevende functie dan mannen.”

Loopbaankeuzes

“Veel vrouwen weten niet dat ze geen volledig pensioen krijgen bij loopbaanonderbreking. Om je volledig pensioen te krijgen, moet je 45 jaar werken. Als je drie jaar thuis blijft om op je kinderen te passen, worden die jaren niet meegeteld in je pensioen”, legt Marysha Malina van ABVV Limburg uit.

Werkgevers moeten hun personeel beter informeren over de gevolgen van bepaalde loopbaankeuzes, zoals tijdskrediet en deeltijds werken.

“De jaarlijkse pensioenfiche zou de gevolgen van loopbaanonderbreking voor het pensioen moeten vermelden”, zegt Malina nog.

Chocolademunten

Er zijn acties in heel Vlaanderen. In Hasselt gaat die door in het rust- en verzorgingstehuis Zonnestraal. Alle vrouwen die hier verblijven, krijgen chocolademunten om hun pensioen symbolisch aan te vullen.

© 2011- StampMedia/Xios- Goele Theunis

Stampmedia

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!