Herman J.Claeys (foto: John Moussiaux)
Nieuws, Cultuur, België, Poëzie, Dichter, Herman J. Claeys -

Ni Dieu, ni maître – Poëzieprijs Herman J. Claeys

De dichter Herman J. Claeys overleed op 29 december 2009 aan kanker. Hij werd 74. Herman Claeys was een linkse, geëngageerde kunstenaar in zijn leven en werk. Hij speelde een rol in de jaren zestig met Provo (Revo in Brussel), was de vader van De Dolle Mol aldaar, werd in Antwerpen de bezieler van De Muzeval, een maandelijks poëziemoment dat weldra aan zijn 150ste aflevering toe is.

donderdag 10 maart 2011 17:55
Spread the love

Hij was meer dan een sixtiesfiguur. Om Herman J. Claeys te eren, wordt een prijs naar hem vernoemd. “Ni Dieu, ni Maître –  Noch God, noch Gebod”. Poëzie inzenden kan tot 31 maart.

Het deelnamereglement voor de HJC-prijs 2011 (de jury staat onder het voorzitterschap van de dichter Henri-Floris Jespers) staat op de blog van De Muzeval.

Herman Claeys was een geliefd man. Een autonome militante dichter die met beide voeten in de werkelijkheid stond en zijn teksten in het teken stelde van de strijd tegen onrecht, oorlog, sociale uitsluiting, armoede, …

Hij publiceerde ook enkele prozawerken. Herman overleefde van onder meer de kleine vergoedingen die hij bij optredens ontving. Hij was een vriend van zijn poezen, die hij verzorgde en de vrijheid gaf die hijzelf broodnodig had.

Jeroen Kuypers besprak zijn literaire erfenis.

Herman bleef schrijven tot het einde. “In goed gezwelschap”, was zijn laatste, cynische gedicht.

“De minst correcte vorm van humor
is spotten met je hersentumor,
vooral als die kwaadaardig is
en bovendien slagvaardig is”

(…)

“Hier ligt de dichter
H.J.C.
In goed gezwelschap”.

Ik ontmoette Herman Claeys begin jaren zestig in het toen turbulente Antwerpse wereldje. We bleven contact houden. Lees hierover volgend artikel, met onderaan in een reactie de soundtrack van de Minister van Agitatie (Peter Terryn) van het afscheid van Herman, even voor zijn dood, met hem in De Dolle Mol in Brussel.

Inzendingen voor de Herman J. Claeys-poëzieprijs kunnen tot 31 maart. Lees het reglement en waag je kans, zou Herman Claeys zeggen.

take down
the paywall
steun ons nu!