Jemen ziet Amerikaanse samenzwering achter protesten
Nieuws, Wereld -

Jemen ziet Amerikaanse samenzwering achter protesten

WASHINGTON -- Het Witte Huis heeft gisteren beschuldigingen van de Jemenitische president verworpen dat Amerika betogers in Jemen en andere Arabische landen aanstuurt. Tegelijkertijd neemt de druk op de Amerikaanse president Barack Obama toe om krachtiger op te treden tegen Libië.

woensdag 2 maart 2011 17:14
Spread the love

“Zondebokken aanwijzen is niet waar het volk van Jemen of andere landen op zit te wachten”, zei Jay Carney, woordvoerder van president Obama, in reactie op de beschuldigingen van president Ali Abdullah Saleh.

Saleh beweerde dat de “storm” van onrust die in de Arabische wereld woedt – en die ook zijn regime bedreigt – wordt aangestuurd vanuit Tel Aviv, onder Amerikaanse supervisie.

Analisten in de VS nemen Salehs woorden niet serieus. Ze suggereren dat het een poging is van de Jemenitische leider, die sinds 1978 aan de macht is, om nationalistische gevoelens te voeden en zo het volk achter zich te krijgen.

Bondgenoot

“Binnen de Amerikaanse regering hopen veel mensen dat de Saleh blijft, omdat onduidelijk is wat er gebeurt bij een val van het regime”, zegt Thomas Krajeski van de National Defense University en voormalig ambassadeur in Jemen.

De regering-Obama behandelde Saleh de afgelopen jaren als een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen Al Qaeda op het Arabische Schiereiland (AQAP). Die organisatie zou diverse pogingen tot terroristische aanslagen in de VS op haar geweten hebben.

Vorig jaar verhoogde Washington de militaire en antiterroristische steun aan de regering van Saleh van 70 miljoen dollar tot meer dan 150 miljoen.

In september stelde het Amerikaanse Centrale Commando voor om voor veiligheid- en antiterrorismemaatregelen 1,2 miljard dollar hulp aan de Jemenitische regering te geven over een periode van vijf jaar. Tegelijkertijd kondigden zowel de Verenigde Staten als Groot-Brittannië aan hun ontwikkelingshulp te willen verhogen tot 120 miljoen dollar over een periode van drie jaar.

Saleh, die leider is van het armste land van de Arabische wereld, maakt momenteel een zijn zwaarste politieke beproevingen mee. Geïnspireerd door de opstand in Tunesië, begonnen eind  januari ook in zijn land studentendemonstraties. Inmiddels leidden de demonstraties tot een grote crisis, omdat belangrijke stammenleiders die vroeger achter Saleh stonden, nu zijn aftreden eisen.

Afgelopen weekend verloor Saleh de steun van een van een belangrijke prominent, Sjeik Hussein al-Ahmar. Maandag sloot Abdul Majeed al-Zindani, die lange tijd nauwe banden onderhield met Saleh (en die ooit mentor was van Al Qaeda-leider Osama bin Laden), zich aan bij de tegenstanders van Saleh.

“Dat is een belangrijke ontwikkeling”, zegt Krajeski, die net terug is van een reis naar Jemen. “Saleh heeft erg zijn best gedaan om al-Zindani achter zich te houden.”

Saleh kondigde begin vorige maand aan dat hij geen kandidaat zal zijn voor de verkiezingen van 2013. Maandag stelde hij een regering van nationale eenheid voor waar ook de oppositiecoalitie deel van uit zou moeten maken. Dat idee werd echter verworpen door de oppositie.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!