Nieuws, Samenleving, België, Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, IDF, Israël Palestina, Joodse gemeenschap -

Gala-avond “Solidariteit met Israël” lokt protestactie uit

dinsdag 22 februari 2011 20:00
Spread the love

ANTWERPEN – B’nai  B’rith Antwerpen, een Joodse vereniging, organiseerde zondagavond in Antwerpen in samenwerking met een andere vereniging, Christenen voor Israël België, een – jaarlijks – steunconcert voor Israël.

Ongeveer 700 mensen waren aanwezig in zaal Elckerlyc aan de Frankrijklei, onder wie een paar politici.

De opbrengst van de gala-avond gaat naar een aantal goede doelen zoals een instelling voor autistische volwassenen in Deurne, De Hoeve, en de Yeshivah High School for Girls, een centrum voor Ethiopische meisjes in Ofra, Israël.

Voor miljoenen mensen overal op de wereld staat B’nai B’rith synoniem voor de Joodse gemeenschap.

In 1950, vijf jaar na de Shoah, werd B’nai B’rith Antwerpen opgericht met als doel mee te helpen aan de opbouw van een multiculturele gemeenschap en een tolerante samenleving in het democratisch Vlaanderen.

“Daarom streven wij naar een samenleving waar verschillende culturen zich naast elkaar harmonieus kunnen ontplooien. Samenleven in broederlijkheid, welwillendheid en eendracht … dat is B’nai B’rith”, dixit oud-voorzitter Leo Schumer.

Vorig jaar gebeurde dat in het provinciehuis waar jonge Israëlische musici een concert gaven. Ook dit jaar werd een dansgroep uit Israël verwacht. Zo stond het te lezen op de affiche, zonder meer toelichting.

Met de uitnodiging van de groep Tzahal van het Israëlische leger kon de NGO Intal echter niet lachen, een tiental sympathisanten protesteerde en deelde flyers uit aan de ingang van de zaal.

Volgens de actievoerders van Intal gaven ‘Christenen voor Israël’ een verkeerd signaal: “Het leger vormt de ruggengraat van Israëls misdadige politiek van annexatie en geweld. Met misdaden bedoelen wij: het niet-respecteren van eigendommen, het ernstig belemmeren van bewegingsvrijheid in de bezette gebieden, het vernietigen van huizen, het toepassen van collectieve straffen, enzovoort.”

En voorts stond er nog te lezen op de flyer: “U gaat hier vanavond als christen of jood naartoe om in een feestelijke stemming naar de band van het Israëlische leger te luisteren – het leger dat in internationale rapporten beschuldigd is van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid”.

Er werden ook een paar toespraken gehouden. Hoofdredacteur Freilich van ‘Joods Actueel’ zei over de actie van Intal dat in België betogers gelukkig in alle vrijheid mogen protesteren.

Vlaams parlementslid Annick De Ridder (Open VLD) wees haar toehoorders erop dat Israël een democratie is.

Een gebed voor de Israëlische soldaat Gilad Shalit, die al meer dan 1.700 dagen als gijzelaar in gevangenschap zit, was het hoogtepunt van deze avond. Christenen voor Israël zamelde 25.000 euro in voor haar liefdadigheidsprojecten.

Op het einde zongen de Tzahalzangeressen het Israëlische volkslied. Tijdens de receptie werden Israëlische producten aangeboden.

Bekijk meer foto’s via:

http://www.flickr.com/photos/nieuwsblad/sets/72157625975811251/show/

take down
the paywall
steun ons nu!