Marijke Pinoy uit de kleren: “Straks staat heel ons land in z’n blootje”
Verslag, Nieuws, België, Frietrevolutie - Marijke Pinoy

Marijke Pinoy uit de kleren: “Straks staat heel ons land in z’n blootje”

Om 15 uur op de Kouter in Gent ging actrice Marijke Pinoy samen met 248 anderen (249 dagen, weet u wel!) met de billen bloot. "Naakt zijn alle Belgen toch gelijk, met of zonder vijgenblad." In primeur krijgt u de toespraak die ze straks zal houden.

donderdag 17 februari 2011 10:50
Spread the love

Jongens en meiskes,dames en heren, de Frietrevolutie van “Niet in onze naam” is misschien één groot gezelschapsspel. Maar het is ons wel menens. Dat democratie alleen iets is voor het kieshokje, is een leugen. Democratie is: de bewuste en mondige burger. Mensen die ontwaken. Die elkaar vinden.

Vandaag is weer een oefening in basisdemocratie. Zoals de kussengevechten tegen de splitsing op de campussen er een waren.
Hier in Gent gaan we naakt over de schutting. Of: let it be naked!
Zonder shame, al doen die van Shame mee ;-)!
Vandaag gaan we met de billen bloot!

We poseren hier in het Gentse decor in natuurlijke staat.
En niet voor niks in Gent. De onschuldige blote foto’s van Louis Paul Boon werden verboden in Antwerpen.

De foto’s van Boontje waren wél te zien hier in Gent.
Hier gaat de vlieger wel “uumheuge”!

Vandaag gaan we in hoge staat van ontkleedheid. Vandaag gaan we met 498 billen bloot. 498, dat is 2x 249. Want al 249 dagen laten de nationalistische op-de-spits-drijvers de zaken verrotten. Een wereldrecord. Die op-de-spits-drijvers willen ons kooien in een nuffig, koud en bekrompen Vlaams Lilliputlandje. We zijn vrijdenkers zonder gêne, zoals Tijl Uilenspiegel.

Wees gerust: we zijn niet aanstootgevend, hooguit een beetje plagend,  teasend. En ze mogen weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. Naakt zijn alle Belgen toch gelijk, met of zonder vijgenblad. Wij bevestigen ons “nihil obstat” en ons “imprimatur”, om het op zijn Latijns te zeggen.

En ik geloof wel dat de bloeddruk van de professoren ertegen bestand is wanneer ze ons morgen met venusheuvel naast Che Guevara en kabouter Wesley op de Blandijnberg aan de muur geprikt zien.

Akkoord, we zijn niet allemaal paradijsvogels, niet alles is even esthetisch verantwoord. Maar we laten ons niet kooien. We overwinnen onze pleinvrees, zetten in adamskostuum een stap in de wereld omdat straks, om middernacht, ons hele landje in z’n blootje staat. Kwetsbaar. Dan staat het hélé land te kijk.

En ja, zelfs dat van onze “friet-revolutie” is verbaal goed gekozen en niet alleen omwille van de friet. Het is tijd het roer om te gooien, tijd voor een ommezwaai. Heren en dames politici: stop ermee alleen maar te wijzen op wat ons scheidt. Stop ermee almaar meer barrières tussen mensen te plaatsen.

Wij gaan op zoek naar wat ons bindt, naar wat we aan elkaar hebben. En dan komen andere dingen in the picture: de federale kieskring bijvoorbeeld. Of Brussel, dat als multiculturele stad een laboratorium kan zijn van de samenleving van morgen. Of de verdediging van een sterke, nationale sociale zekerheid.

Elke dag die voorbijgaat worden Vlamingen en Walen meer tegen elkaar opgezet, draait de splitsingslogica haar rondjes en wordt het gelonk naar de gunst van de kiezer voortgezet. De studenten laten vandaag horen: Niet in onze naam! Wij hebben niks te winnen bij die verdeeldheid. Wij zijn het beu. Time ’s up. Let it be naked.

In Antwerpen en Luik dansen ze. Louvain la Neuve doet een flash mob. Brussel trekt naar het Justitiepaleis. In Leuven worden frietjes gegeten à volonté. Hier in Gent, gaan we uit de kleren. Waarom? Omdat we, als we naakt zijn, allemaal mensen zijn! Ge moet uw dinges, euh, uw kaarten durven blootleggen. “Ge moet u smijten”, zeggen ze in de Wetstraat. Ze zouden dat dringend moeten doen. Wij geven het voorbeeld!

take down
the paywall
steun ons nu!