Met deze actie willen de vakbonden de gewelddadige dood herdenken van 65 mijnwerkers, die op 19 februari 2006 door een explosie, op honderden meters diep, zijn omgekomen in de koolmijn Pasta de Conchos de Grupo México.

Vijf jaar later zijn hun lichamen nog steeds niet geborgen en hebben de Mexicaanse autoriteiten de verantwoordelijken van de ramp nog steeds niet geïdentificeerd of vervolgd.

Sinds 2006 voert de Mexicaanse regering onwettelijke en gewelddadige aanvallen uit op de Mexicaanse mijnvakbond die opheldering vraagt over deze zaak. De mijnvakbond wil dat de verantwoordelijken voor deze mijnramp geïdentificeerd worden en wil ook dat de lichamen van de slachtoffers geborgen worden.

Ook andere vakbonden worden in Mexico regelmatig bedreigd of aangevallen door de overheid.

Via de ambassade willen de vakbonden de Mexicaanse regering interpelleren om het recht op vereniging dat, door de Internationale Arbeidsorganisatie  erkend is, te respecteren en de aanvallen op vakbonden te stoppen.

Verslag, Nieuws, België, ITUC, Vakbonden, Vakbondsrechten, Mexico, Ambassade, Mijnwerkers -

Belgische vakbonden solidair met Mexicaanse vakbonden

donderdag 17 februari 2011 09:15
Spread the love

De drie Belgische vakbonden – ACV, ABVV en ACLVB – voerden woensdag actie voor de Mexicaanse ambassade uit solidariteit met de Mexicaanse vakbonden. Deze week is door het Internationaal vakverbond (IVV) uitgeroepen tot Wereldactiedagen voor de  verdediging van de vakbondsrechten in Mexico.

take down
the paywall
steun ons nu!