Libië: tussen Tunis en Caïro, in tijden van revolte (kaartje: Al Jazeera)
Nieuws, Wereld, Afrika, Politiek, Libië, Mensenrechten, Facebookgroep, Tripoli, Oproerpolitie, Al Jazeera, Volksopstand, Kolonel Muammar Khaddafi, Benghazi, Gevangenisopstand Abu Slim, Fathi Terbil, Pro-Khaddafi-betogingen -

Sit-in tegen regime-Khaddafi gewelddadig onderdrukt

Op woensdagochtend heel vroeg heeft de Libische oproerpolitie een gewelddadig einde gemaakt aan een sit-in van betogers in de noordoostelijke stad Benghazi. De manifestanten betoogden voor het politiehoofdkwartier en riepen slogans tegen het regime van kolonel Muammar Khaddafi. Korte tijd later trokken in diverse steden pro-Khaddafi-betogingen door de straten.

woensdag 16 februari 2011 12:25
Spread the love

Het protest in Benghazi, de tweede stad van Libië, komt er een dag voor de ‘dag van woede’ waartoe door diverse Libische Facebookgroepen was opgeroepen voor donderdag 17 februari.

Volgens een lokale krant in Benghazi hadden de demonstranten molotovcocktails bij zich en wierpen ze stenen naar de politie. Die maakte met het waterkanon en door middel van traangas snel een einde aan het protest. Volgens Al Jazeera riepen de betogers “weg met de corrupte leiders”. Volgens de laatste berichten vielen er 38 gewonden.

Idris Al-Mesmari, een Libische schrijver, had in een telefonisch interview met Al Jazeera gezegd dat de politiemannen in burger waren en erg veel geweld gebruikten. Kort na het interview werd ook de schrijver aangehouden, al kon dat bericht nog niet worden bevestigd.

Familieleden van Abu Slim vragen gerechtigheid

Het protest in Benghazi was blijkbaar een gevolg van een herdenking door familieleden van slachtoffers van het bloedbad in de Abu Slim-gevangenis in Tripoli van 29 juni 1996. Bij die gevangenisopstand kwamen minstens 1.200 gevangenen om het leven, velen van hen waren afkomstig uit Benghazi, dat altijd al een broeinest was van anti-Khaddafi-groepen.

Zij protesteerden toen tegen de onmenselijke omstandigheden waarin ze werden vastgehouden door het regime-Khaddafi. Vele doden werden binnen de gevangenismuren of in massagraven elders in Tripoli begraven zonder dat hun familieleden ooit de precieze toedracht van de gebeurtenissen te weten kwamen. Ook internationale mensenrechtenorganisaties hebben nooit opheldering gekregen over het drama van de Libische autoriteiten.

Fathi Terbil, een Libische advocaat en mensenrechtenactivist, heeft zich de laatste tijd ontpopt tot de woordvoerder van de familieleden van de omgekomen gevangenen van Abu Slim. De familieleden eisen dat de verantwoordelijken voor het bloedbad alsnog worden gestraft.

Advocaat Terbil werd door de ordediensten gearresteerd zonder duidelijke reden. Dat zou de woede van de familieleden hebben opgewekt die daarbij al snel de steun kregen van inwoners van Benghazi die het regime wantrouwen. Fathi Terbil werd woensdag weer vrijgelaten.

“Wij willen geen andere leider”

Kort na de onderdrukking van het protest in Benghazi werden in diverse Libische steden pro-Khaddafi demostraties gehouden. Al om 4 uur lokale tijd toonde de officiële Libische televisiezender Al-Jamahiriya rechtstreekse beelden van betogers te voet en met wagens die groene vlaggen en levensgrote foto’s van de Grote Leider van de Revolutie met zich meedroegen.

Dit zowel in Benghazi, Syrte, Sebha, maar ook in de hoofdstad Tripoli. Zij schreeuwden ook slogans tegen de pan-Arabische nieuwszender Al Jazeera die ze beschuldigden van het aanzetten tot revoltes tegen de Arabische leiders. “Wij willen geen andere leider dan Khaddafi”, stond er op spandoeken.

Ondertussen zijn al 9.600 mensen lid geworden van de Facebookgroep ‘Revolte van 17 februari’. Zij willen donderdag een ‘dag van woede’ tegen het regime houden.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!