Nieuws, Samenleving, België, Jongeren, Stampmedia, Werken, Schoolmoe, Leercontract, Syntra -

Maak iets van je leven: ga op leercontract

Leercontract is een veelbesproken onderwerp bij jongeren die te maken hebben met schoolmoeheid. “Je kunt er later ver mee komen in je leven”, aldus Ken Van Cleemput, leerling aan een Syntra-instelling.

woensdag 16 februari 2011 16:30
Spread the love

In de leertijd combineer je leren en werken. Het systeem staat open voor jongeren vanaf vijftien jaar die minstens twee jaar secundair onderwijs gevolgd hebben. Een maximumleeftijd is er niet.

Jongeren met een leerovereenkomst volgen één dag per week (of anderhalve dag als ze jonger zijn dan zestien) les bij een Syntra-instelling (nvdr: vroegere Centra voor Middenstandsopleiding).

Nog lang bestaan

Anny Pollet is verantwoordelijke van een lesplaats: “De leerovereenkomst is een zeer goed systeem om op praktijkgerichte wijze een beroep aan te leren. Jongeren die schoolmoe zijn, maar wel nog willen bijleren, kunnen zo alsnog hun dromen realiseren.“

Liliane Milet van de administratiedienst: “Ik hoop dat dit systeem nog lang zal mogen blijven bestaan. En ondertussen worden patroons vandaag veel beter opgevolgd dan een aantal jaren geleden.”

Spaarcentje

“Ik had geen zin meer om voort te blijven leren, mijn punten gingen achteruit. Ik zag het niet meer zitten. Nu zit ik bij Syntra en volg de richting ‘bakkerij’. De goesting is er weer volledig, en dat extra spaarcentje stimuleert me ook wel om door te zetten”, zegt Ken Van Cleemput.

Wat zeggen zijn ouders ervan? “Zij vinden het zeer leerzaam en goed dat ik dit doe. Zij willen dat ik iets maak van mijn leven. En dat zal ik ook proberen te doen. Al had ik het vele werk wat onderschat. De lange uren, het is zeer vermoeiend.”

Win-win

“Ik vind leercontract een goede manier om in contact te blijven met jongeren”, zegt Stef Devooght (Fotograaf Photology), die aan Syntra-leerlingen werk biedt.

“Een goede wisselwerking tussen werken en leren en een win-win voor beide partijen.” Maakt het lage loon de keuze makkelijker om jongeren in dienst te nemen? “Uiteraard, anders zou het hier echt niet kunnen. Als je in Amerika leercontract volgt, moet de student betalen!”

Diploma

Het diploma van de leertijd hangt af van de lengte van je traject. Als je drie jaren gedaan hebt, krijg je een getuigschrift. Doe je er daarentegen vijf dan heb je het zelfde diploma als BSO. Je maandelijkse loon wordt berekend aan de hand van je leeftijd en hoe lang je al leertijd volgt.

© 2011 – StampMedia – Nicola Buydens

take down
the paywall
steun ons nu!