Opinie, Nieuws, Europa, Duitsland, Tweede Wereldoorlog, Dresden, Bombardement op Dresden, 13 februari 1945, Neonazi's, Antifascistische betogingen, Herdenkingen -

Dresden nazifrei op 19 februari 2011

Op 13 februari 2011 heeft in Dresden de jaarlijkse herdenking plaatsgevonden van het bombardement uit 1945 dat 25.000 doden veroorzaakte. De gebruikelijke neonazi-bijeenkomst is verschoven naar 19 februari. De mobilisatie van alle democratische krachten probeert om door middel van blokkades, zoals in 2010, deze nazi-optocht vreedzaam te verhinderen.

woensdag 16 februari 2011 15:00
Spread the love

Neonazi’s in Dresden blokkeren en hun optocht verhinderen

Bij de herdenking van de geallieerde bomaanval op Dresden van 13 februari 1945 staat de schuld van het nationaalsocialisme centraal als verantwoordelijk voor het leed, ook aangedaan aan de Duitse bevolking.

Tot op vandaag misbruiken neonazi’s deze herdenking als aanklacht tegen het ‘onrecht’ dat de Duitsers is aangedaan. Al vanaf maart 1945 wordt door Goebbels het bombardement op Dresden op propagandistische wijze aangewend om deze ‘oorlogsmisdaad’ aan te klagen. Op dat ogenblik had het nationaalsocialisme al tientallen miljoenen slachtoffers gemaakt en de dodenmarsen zouden nog tienduizenden doden maken.

Voor de Dresdenaren is Dresden niet meer dan andere Duitse steden weggebombardeerd, alleen is het daar op enkele dagen tijd gebeurd. De bombarderingsstragegie van de geailleerden tegenover de Duitse burgers en het Duitse cultuurpatrimonium kan uiteraard kritisch belicht worden. Maar dit mag niet de aanleiding zijn voor een eerherstel van de nationaalsocialistische politiek en alles wat er uit voortgekomen is.

Niet het ‘lijden verlengen’, maar voor heling zorgen

In Dresden zullen dus democratische krachten vanuit heel Duitsland op zaterdag 19 februari door middel van blokkades de Europese nazioptocht proberen te verhinderen.

Deze mobilisatie heeft niets van doen met een tegenstelling extreemlinks tegen extreemrechts zoals in de opinie van Dirk Rochtus van 15 februari 2011 op deredactie.be wordt voorgestaan. Ook zijn titel “Dresden is nog niet uit zijn lijden verlost”, is slecht gekozen. De herdenking, de neonazi-bijeenkomst en de blokkades ervan verlengen niet het ‘lijden van Dresden’, maar zijn juist een heling ervan door het nationaalsocialisme en de neonazi’s te verhinderen er beslag op te leggen.

Op de site Dresden nazifrei kan je nauwgezet de oproep en de organisatie vinden van vele democratische krachten over heel Duitsland om in Dresden de nazi-optocht met vreedzame middelen te verhinderen. Zie ook de videotrailer Dresden nazifrei met oproepen van Grünen, de SPD (socialisten) en Die Linke, waarin ook een kort stukje is opgenomen van de blokkadetraining en de fotoshoot die op 9 januari 2011 in Berlijn heeft plaatsgevonden.

13 februari, het voorspel, 19 februari de echte blokkade

13 februari 2010, werden 1.300 neo-nazi’s, die enkel regionaal gemobiliseerd hadden, door 3.500 manifestanten en een mensenketting die 17.000 mensen  rondom de oude stadskern hadden gevormd, verhinderd om hun optocht te houden. Op een kleine wandeling tussen de politiecordons na. Het was een voorspel van wat op 19 februari te gebeuren staat.

Duitsland trekt niet alleen de Europese economie, met een eengemaakte linkerzijde (Die Linke halen 11,9 procent), gaat het land in Dresden ook voorop in de antifascistische strijd. Door actief te verhinderen dat neonazi’s marcheren in Duitsland en Europa.

In 2008 trokken de neonazi’s nog door Dresden

De reportage Dresden deel 1 en Dresden deel 2 geeft een beeld van nazi-marchen en tegenbetogingen in Dresden op 13 februari 2008. In 2010 is de optocht actief verhinderd door blokkades. Door de beslissing van een rechtbank in Dresden zou de politie de optocht van 5 à 6.000 neonazi’s mogelijk moeten maken, tegen de blokkades en de mobilisatie van de bevolking in.

Alle online informatie over wat er op 19 februari te gebeuren staat, is te vinden op www.dresden-nazifrei.com/ Het is alsof je er bij bent, maar je kan nog altijd naar ginder gaan natuurlijk.

Jan Hertogen

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!