Waals gewestminister voor Economie, Jean-Claude Marcourt (PS), wil het imago van zijn regio opkrikken (foto: website Marcourt)
Verslag, Nieuws, Economie, België, Wallonië, Buitenlandse investeringen, Jean-Claude Marcourt, Marshallplan, Industriële bekkens, Economisch herstel -

Industriële bekkens in Wallonië herleven

Er werd het voorbije jaar vanuit het buitenland goed geïnvesteerd in Wallonië: 68 nieuwe projecten, goed voor 275 miljoen euro en 1.733 nieuwe banen.

woensdag 26 januari 2011 17:05
Spread the love

Waals gewestminister voor Economie en Buitenlandse Handel, Jean-Claude Marcourt (PS), ziet niet alleen het mondiaal herstel van de economie weerspiegeld in deze cijfers, maar ook het Marshallplan – en dan vooral in die zin dat het Marshallplan het imago van Wallonië als verouderd industrieel gewest geheel zou veranderd hebben in de ogen van buitenlandse investeerders: de binnenlandse investeringen laten overigens nog op zich wachten.

Van de investeringen komen 52 procent uit Europa, 35 procent uit Noord-Amerika en 13 procent uit Azië. De meeste nieuwe jobs werden gecreëerd in de glasindustrie (499) en de agrovoedingsnijverheid (422).

Minister Marcourt maakte ook cijfers bekend over de investeringen van de jongste tien jaar in Wallonië, en daaruit blijkt dat daar de wending naar een nieuwe toekomst wel degelijk wordt genomen, met nieuwe en belangrijke investeringen in de sectoren chemie, metaalconstructie, papier, de agroalimentaire sector en de logistiek, samen met nog andere investeringen goed voor 19.370 nieuwe banen.

Maar het meest opvallend in dit goed nieuws-bericht van de Waalse regering is de inplanting van de nieuwe investeringen voor vorig jaar: de kleine helft (43 procent) ging naar de provincie Henegouwen en nog eens 27 procent naar de provincie Luik, naast 23 procent voor Waals-Brabant (dat eerder op Brussel is gericht).

Van de provincie Namen en Luxemburg is geen sprake. Dit betekent dat de heropleving zich aftekent in de ‘oude’ industriële bekkens, en niet op de ‘nieuwe’ as die van Brussel over Namen naar Luxemburg loopt, of zou lopen. Of, met andere woorden: het is de PS-staat die herleeft.

take down
the paywall
steun ons nu!