Foto John Moussiaux

 

Verslag, Nieuws, België -

“GM weigert aanbod Chinese overnemer”

Opel Antwerpen gaat dus dan toch definitief dicht. Volgens General Motors voldoet geen enkele kandidaat-overnemer aan de voorwaarden. De vakbonden zijn niet te spreken over de houding van GM. “GM heeft het aanbod van de Chinese investeerder geweigerd”, zegt Rudi Kennes van het ABVV.

maandag 4 oktober 2010 19:56
Spread the love

Op 21 januari kondigde GM de intentie tot sluiting van de 81 jaar oude autofabriek aan de Noorderlaan in Antwerpen aan. Volgens het ACV werd het al snel duidelijk dat GM helemaal niet van plan was om een overnemer te vinden.

“Zo heeft het tot 17 mei geduurd vooraleer de werkgroep met de vakbonden werd samengesteld. Deze werkgroep moest uiterlijk 30 september 2010 een overnemer vinden, die de fabriek effectief zou overnemen vanaf begin 2011. Een onmogelijke opdracht om in slechts 4 maanden tijd een ernstig bod te onderhandelen”, aldus ACV-Metea in een persbericht.

Volgens Rudi Kennes van het ABVV was er wel degelijk ernstige interesse was van een Amerikaans en een Chinees bedrijf om wat overbleef van de fabriek na de vele herstructureringen over te nemen. “Maar GM heeft het aanbod van de Chinese investeerder geweigerd”, aldus Kennes.

Het ACV wil nu dat GM het terrein en de gebouwen voor een symbolische euro overlaat aan Vlaanderen. “We zullen dan zelf wel zorgen voor onze toekomst”, klinkt het.

Het ABVV is niet tegen die piste, maar wil ook rechtstreeks met de twee investeerders praten.

Volgens de vakbonden komen er nog Europese acties. Dat zou afgesproken zijn met de andere vakbonden in Europa waar GM vestigingen heeft.

Eind juni werden al eens 1250 werknemers aan de deur gezet. Door de definitieve sluiting komen daar nog eens dik duizend ontslagen bij. Ook bij de onderaannemers en toeleveranciers vallen er slachtoffers. Zo ziet de toekomst van Johnson Controls uit Geel er zeer somber uit. Daar werken nu nog 180 mensen die uitsluitend zetels maken voor Opel Antwerpen.

take down
the paywall
steun ons nu!