Actie van Israëlische vredesactivisten in de haven van Ashdod, maandag 31 mei 2010

 

Opinie, Nieuws, Wereld, Politiek, Israël, IDF, Free Gaza, Gush Shalom, Uri Avnery -

Enkel een regering die alle rode lijnen overschrijdt…

Uri Avnery van de Israëlische pacifistische vredesbeweging Gush Shalom is uitermate verontwaardigd over de militaire actie van het Israëlische leger tegen de Free Gaza-vloot op maandagochtend. Hij schreef er een commentaarstuk over.

donderdag 3 juni 2010 13:15
Spread the love

Op bevel van de Israëlische regering en de leiding van het Israëlische leger (IDF) vond maandagnacht op volle zee een misdaad plaats. Een oorlogsaanval op schepen met hulpgoederen en een dodelijke schietpartij op vredesactivisten en humanitaire hulpverleners.

Dergelijke waanzin kan alleen maar afkomstig zijn van een regering die bewust alle rode lijnen overschrijdt.

“Enkel een regering die elke terughoudendheid en alle realiteitsbesef verloren heeft, is tot iets dergelijks in staat: schepen met humanitaire hulp en vredesactivisten uit de hele wereld beschouwen als de vijand en er een massale militaire macht op afsturen om ze in internationale wateren aan te vallen, te beschieten en te doden.”

“Geen mens ter wereld zal de leugens en de verklaringen geloven waarmee de regering-Netanyahu en de legerwoordvoerders zullen afkomen”, verklaarde het voormalige lid van de Knesset (nvdr: Israëlisch parlement), Uri Avnery van de beweging Gush Shalom.

Activisten van Gush Shalom en van andere vredesorganisaties vertrokken maandag om 11 uur uit Tel Aviv om te gaan protesteren aan de klaarstaande gevangenisfaciliteiten in de haven van Ashdod, waar de internationale vredesactivisten naartoe zullen worden gebracht.

Greta Berlin, woordvoerster van de organisatoren van de Free Gaza-vredesvloot in Cyprus, verklaarde aan de activisten van Gush Shalom, dat de Israëlische commando’s zich uit helikopters op de schepen lieten zakken en onmiddellijk het vuur openden.

Dit is een dag van schande voor de staat Israël, een dag van angst, nu we merken hoe onze toekomst is toevertrouwd aan de handen van schietgrage personen zonder enige zin voor verantwoordelijkheid.

Een dag van schande en grenzeloze idiotie, een dag waarop de Israëlische regering ervoor zorgde dat de naam van het land in de hele wereld werd zwartgemaakt. De regering bezorgde zo nog meer overtuigende bewijzen van haar agressie.

De brutaliteit die ze toevoegde aan het al zo slechte internationale imago, heeft als bijkomend gevolg de verdere ontmoediging en verwijdering van de weinige overblijvende vrienden.

Het klopt dat er voor de kust van Gaza een provocatie plaatsvond – maar de provocateurs waren niet de vredesactivisten, die op uitnodiging van de Palestijnen Gaza probeerden te bereiken.

De echte provocatie gebeurde door commando’s van de zeemacht in opdracht van de Israëlische regering, die de doorgang blokkeerden voor het hulpkonvooi en dodelijk geweld gebruikten.

Het wordt hoog tijd om het beleg rond Gaza op te heffen, waar de inwoners zo erg onder te lijden hebben. Maandag legde de Israëlische regering eigenhandig het masker af en werd voor iedereen duidelijk dat Israël Gaza niet losgelaten heeft. Echt loslaten gaat niet samen met het blokkeren van de toegang of met het sturen van soldaten om te schieten op mensen die Gaza trachten te bereiken. En ze zelfs te doden.

In de Akkoorden van Oslo beloofde de staat Israël 17 jaar geleden om de aanleg van een diepzeehaven in Gaza mogelijk te maken en te ondersteunen. De Palestijnen zouden via die haven vrij kunnen importeren en exporteren om zo hun eigen economie te kunnen ontwikkelen.

Het is hoog tijd om die verbintenis te realiseren en de haven van Gaza open te stellen. Pas als de haven van Gaza open is om vrij en ongestoord te transporteren, zoals de havens van Ashdod en Haifa in Israël, dat men kan zeggen dat Israël Gaza loslaat. Zolang dat niet gebeurt, zal de wereld – terecht – de Gazastrook blijven beschouwen als bezet door de staat Israël, die dus ook verantwoordelijk blijft voor het lot van de mensen die daar leven.

Uri Avnery

Uri Avnery (°1923) is een Israëlische journalist, politiek activist en voormalig parlementslid. Hij zat van 1965 tot 1973 en van 1979 tot 1981 in de Knesset. Hij is de oprichter en bezieler van de vredesbeweging ‘Gush Shalom’, die lang voor andere Israëlische groepen, pleitte voor een tweestatenoplossing en eerlijke onderhandelingen met de Palestijnen. Hij onderhield zeer goede contacten met de Palestijnse PLO-leider Yasser Arafat. Gush Shalom pleit ook voor onderhandelingen met Hamas over Gaza.

(vertaling uit het Engels door Peter Jochems)

take down
the paywall
steun ons nu!