Antwerpen: Vakbonden vrezen privatisering Stedelijk Onderwijs
Nieuws, Samenleving, België, Antwerpen, Stampmedia, Privatisering, Antwerpen, Stedelijk Onderwijs -

Antwerpen: Vakbonden vrezen privatisering Stedelijk Onderwijs

De Antwerpse onderwijsvakbonden droegen woensdag 26 mei 191 jaar stedelijk onderwijs symbolisch ten grave op de Grote Markt. De gemeenteraad besliste dinsdagavond dat het stadsonderwijs in Antwerpen een autonoom gemeentebedrijf (AGB) wordt.

donderdag 27 mei 2010 15:43
Spread the love

Het gemeenschappelijk vakbondsfront was bijzonder ontsteld door deze beslissing. De ‘pitteleer’ werd uit de kast gehaald om in ware begrafenisstijl hun woorden kracht bij te zetten. De vakbonden vrezen namelijk verregaande gevolgen voor de leerkrachten.

“Privatisering van het onderwijs betekent minder geld en een bedreiging voor de arbeidsvoorwaarden”, zegt provinciaal secretaris van ACOD, de socialistische centrale voor de Openbare Diensten, Walter Hens. 

“Als er nu een kraan stuk is, belt de schooldirecteur naar de stad en hoeft hij er zich verder niks van aan te trekken. Wanneer het onderwijs een bedrijf wordt, zal de directeur zelf op zoek moeten gaan naar een loodgieter en kost hem dat meer tijd en geld dan nodig.”

In gebreke

Met dit simpele voorbeeld wil Hens de stad erop wijzen dat onderwijs een kerntaak is van de overheid. “Het stedelijk onderwijs was bijna 200 jaar zeer sociaal georiënteerd. Het was voor duizenden kinderen een uitweg uit kansarmoede.

Door de verantwoordelijkheid over de scholen over te dragen aan een bedrijf, blijft de stad in gebreke. Managers zullen hun taak overnemen, maar die zijn enkel gericht op geld en hebben geen voeling met wat er binnen de schoolmuren gebeurt.”

Meer flexibiliteit

Het Stedelijk Onderwijs zelf betreurt de actie van de vakbonden omdat het ervan overtuigd is dat een dergelijke maatregel enkel voor meer bewegingsvrijheid en flexibiliteit zal zorgen. “De beslissing is zeker niet het gevolg van besparingen, maar was al sinds oktober vastgelegd in een stedelijk besluitakkoord”, zegt persverantwoordelijke Dries Janssens.

In de beheersovereenkomst met de stad Antwerpen werd eveneens vastgelegd op welke financiële middelen het onderwijs mag blijven rekenen en wat hiervoor in de plaats wordt verwacht.

Het vakbondsfront vreest vooral dat contractuele aanwervingen de statutaire zullen vervangen, maar dat zou ongegrond zijn. “Voor het statuut van de medewerkers verandert er helemaal niets, we nemen alle vroegere protocollen over”, luidt het bij het Stedelijk Onderwijs.

© 2010 – StampMedia/Xios – Elise Meekers

take down
the paywall
steun ons nu!