Verslag, Nieuws, België, Journalist, Stampmedia, Mediakritiek, Onderzoek, Journalisten, Arteveldehogeschool, Burn-out, Burnout -

‘Burn-out’ dé beroepsziekte bij journalisten

Twintig procent van de Vlaamse beroepsjournalisten loopt het risico een burn-out te ontwikkelen. Bij een op de tien is dat reeds het geval. Dat blijkt uit een onderzoek van de Arteveldehogeschool bij 721 erkende beroepsjournalisten.

dinsdag 4 mei 2010 17:44
Spread the love

Slechts 4 procent van de werkende bevolking kampt met een burn-out. Bij journalisten liggen de cijfers opvallend hoger. Een op de tien Vlaamse beroepsjournalisten voelt zich volledig opgebrand en laat zich cynisch uit over zijn werk.

In vergelijking met andere sociale beroepen scoren alleen arbo-artsen (11 procent) en mantelzorgers (14 procent) slechter. 7 procent van de Vlaamse journalisten kreeg al de diagnose ‘burn-out’.

Geen antistress beleid

Weinig mediabedrijven voeren een antistressbeleid om dat tegen te gaan. Als ze dat wel doen, zijn de journalisten daar meestal niet van op de hoogte. Investeren in bijscholing gebeurt ook te weinig. Nochtans helpt dat om journalisten te wapenen tegen stress en oververmoeidheid.

Bijscholing blijft meestal uit door een gebrek aan interesse bij het management. Ook geld- en tijdsgebrek bij journalisten speelt een rol. In 2008 injecteerde Vlaanderen minstens een miljoen euro in opleidingsprojecten voor iedereen die met media bezig is.

Complimentjes

Naast werkdruk is ook een gebrek aan steun van collega’s en bazen een oorzaak van stress op het werk. Meer dan de helft van de Vlaamse journalisten voelt zich bijna nooit gewaardeerd en vertrouwt niet op zijn baas in noodsituaties. De recente ontslagen in de mediawereld eisen nog een extra tol van de journalisten.

Overwerken asociaal

Volgens de onderzoekers moet de mediawereld meer tijd vrijmaken voor schouderklopjes en complimentjes. Er moet ook strikter worden toegezien op het aantal uren dat wordt gewerkt. Drie kwart van de journalisten werkt ’s avonds overuren. Het onderzoek verwijst naar de Nederlandse redacties.

Op regelmatige basis overwerken wordt daar als asociaal beschouwd. Ook het ‘presenteïsme’, gaan weken wanneer je ziek bent, krijgt kritiek. Journalisten moeten vaker thuisblijven als hun gezondheid in het gedrang komt.

Jonger en vrouwelijker

Ruim 30 procent van alle erkende beroepsjournalisten nam deel aan het onderzoek. De deelnemers waren wel jonger en vrouwelijker dan de gemiddelde journalist.

Volgens de onderzoekers houdt dat verband met het thema. Jonge journalisten hebben meer last van stress en uitputting dan hun oudere collega’s. Vrouwen schakelen meer over van drukke krantenredacties naar rustigere magazineredacties vanwege hun gezin.

© 2010 – StampMedia – Vincent Van Nauw

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!