Amnesty-jongeren protesteren tegen doodstraf in China (foto: AI)

 

Verslag, Nieuws, Samenleving, België, Mensenrechten, Amnesty International Vlaanderen, Algemene vergadering, Discriminaties, Eva Brems, Karine Vandenberghe, Baltic Pride 2010 -

Amnesty International bindt strijd aan tegen discriminaties

BRUSSEL - Zaterdag kwamen ongeveer 50 leden van Amnesty International Vlaanderen samen in de Brusselse Espace Jacqmotte voor de jaarlijkse algemene vergadering van de mensenrechtenvereniging. Voorzitter Eva Brems nam na vier jaar afscheid. Karine Vandenberghe volgt haar op. De strijd tegen discriminaties in Europa is het nieuwe campagnethema.

zondag 25 april 2010 22:03
Spread the love

Eva Brems benadrukte is haar afscheidsspeech de goede samenwerking die er de laatste jaren is gegroeid met de Franstalige Amnesty-sectie in België. In de Amnesty-familie is de Vlaamse afdeling duidelijk het kleine broertje. Van enig communautair gekibbel was hier alvast geen sprake.

Beide Belgische Amnesty-secties hielden zaterdag hun algemene vergadering op nauwelijks 500 meter van elkaar, in hartje Marollen. ‘s Avonds was er een gemeenschappelijke mensenrechtenlezing door de Indiase activiste Aruna Roy. De sfeer was bijzonder hartelijk.

Mensenrechteneducatie

Het goede nieuws dat Brems de aanwezige leden kon brengen, was dat de subsidies van de Vlaamse overheid ook in de toekomst mogelijk blijven. Het internationaal secretariaat van Amnesty International in Londen had vorig jaar bezwaar aangetekend tegen die Vlaamse subsidies, want Amnesty-secties mogen in geen geval geld aanvaarden van overheden en bedrijven.

Anders zou hun onafhankelijkheid in het gedrang komen, zo luidt de redenering. De Vlaamse subsidies, die goed zijn voor 11,5 procent van de totale middelen waarover de Vlaamse Amnesty-sectie kan beschikken, mogen wel uitsluitend gebruikt worden voor mensenrechteneducatie, niet voor het campagnewerk.

Economische crisis legt tijdbom onder mensenrechten

In het duurzaamheidsverslag over 2009 overliep directeur Karen Moeskops de belangrijkste campagnes van het voorbije jaar. Niet minder dan 265 lokale groepen zijn er actief in Vlaanderen. De strijd tegen de doodstraf kon vorig jaar enkele opmerkelijke successen boeken. Steeds meer landen schaffen de doodstraf volledig af. Alleen in China blijven executies onverminderd doorgaan.

De economische crisis legt echter een tijdbom onder de mensenrechten. Drie op de vier landen van de G20 foltert en respecteert niet de fundamentele rechten van migranten en asielzoekers. Ook de Belgische asielwetgeving kreeg een stevige veeg uit de pan. Wereldwijd moeten hoe langer hoe meer mensen in armoede leven wat een schending is van hun fundamentele mensenrechten.

De strijd tegen armoede is dan ook een belangrijk thema voor alle Amnesty-secties wereldwijd. Mensenrechten zijn universeel, ondeelbaar en onderling afhankelijk zegt Amnesty International.

Discrimintaties in Europa

Discriminaties in Europa is het lopende campagnethema. De acties spitsen zich toe op discriminaties van vier kwetsbare groepen: asielzoekers, Roma, holebi en religieuze minderheden.

Amnesty keert zich bijvoorbeeld ook tegen het Belgische wetsontwerp (dat door de BHV-crisis niet ter stemming kon worden voorgelegd) om boerka’s en gezichtbedekkende kleding in het openbaar te verbieden.

“De overheid is verplicht de keuzevrijheid van de vrouw te beschermen. Als een vrouw met geweld of dreigementen gedwongen wordt om een boerka of nikab te dragen, moet de overheid ingrijpen. In zulke gevallen moeten het strafrecht en familierecht toegepast worden. Maar een individuele aanpak is noodzakelijk. Ook in dat opzicht kan een algemeen wettelijk verbod niet”, verklaarde Karen Moeskops. Dit thema zorgde voor een geanimeerd debat.

Op zaterdag 8 mei zou de Baltic Pride 2010 moeten plaatsvinden in Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. Het kan de allereerste optocht van holebi’s worden in Litouwen, maar de lokale autoriteiten staan onder grote druk van rechtsradicalen om de optocht te verbieden. Amnesty voert de komende weken acties opdat de Pride toch kan plaatsvinden, veilig en met respect voor de vrijheid van meningsuiting.

Bij de verkiezingen voor de nieuwe raad van bestuur werd Karine Vandenberghe met grote meerderheid verkozen tot nieuwe voorzitter. Zij maakte al vijf jaar deel uit van de Raad en komt uit het bedrijfsleven.

Bij de goedgekeurde resoluties was er een die een grotere participatie van de leden aan de algemene vergadering zou moeten garanderen. Vijftig deelnemers was inderdaad niet veel. In de jaren negentig waren het er ooit vijf keer meer. Toch kan Amnesty bogen op een zeer actieve achterban, ook bij jongeren, wat jaarlijks blijkt uit de vele scholenacties.
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!