Verslag, Nieuws, België, Lokaal, Antwerpen, Vlaams Belang -

Vlaams Belang ijvert al jaren tegen zwembad in Deurne

De Antwerpenaren kunnen deze zomer geen verfrissende duik nemen in de ecologisch zwemvijver van het Boekenbergpark in Deurne. De Raad van State heeft de bouwvergunning van de zwemvijver vernietigd nadat vijf buurtbewoners klacht hadden ingediend. Het Antwerpse gemeenteraadslid van het Vlaams Belang Peggy Pooters zei in 2006 al: “Ons huis is meer waard zonder zwembad” en haalt nu haar slag thuis.

woensdag 21 april 2010 19:01
Spread the love

Peggy Pooters van het Vlaams Belang is al jaren op kruistocht tegen de ecologische zwemvijver in Deurne. In 2006 probeerden buurtbewoners de bouw van de zwemvijver te verhinderen. Toen al werd gefluisterd dat de klagers bang waren voor de komst van allochtone jongeren. “Ons huis is meer waard zonder zwembad”, zo liet Peggy Pooters in die tijd optekenen.

“De ouders van VB-gemeenteraadslid Peggy Pooters voeren al jaren een juridische strijd tegen de zwemvijver. Al van in het begin werken ze de plannen om het oude openluchtzwembad om te vormen naar een ecologische zwemvijver tegen. Het VB probeert al jaren garen te spinnen bij de angst voor de overlast. Ze oganiseerden protestacties en petities”, zegt Walter Verbruggen, Groen!-districtsschepen in Deurne.

De moeder van Pooters is ook één van indieners van de klacht bij de Raad van State die geleid heeft tot de vernietiging van de bouwvergunning. Zij trok zich net als drie andere klagers ondertussen wel terug.

Het Vlaams Belang bleef wel pal achter de klacht staan, zegt districtsraadslid Dirk Van Duppen (PVDA). “Het VB diende verschillende interpellaties in om de indieners van de klacht te steunen. Zelfs morgen (donderdag, nvdr) staat er nog een gelijkaardige interpellatie op de agenda.”

De uitspraak kan verregaande gevolgen hebben. De indieners van de klacht vinden dat recreatie niet thuishoort in parken. Als dat klopt, moeten alle sportclubs uit de parken geweerd worden.

Unieke zwemvijver

De ecologische openluchtvijver is uniek in Antwerpen omdat de zuivering van het water puur biologisch, zonder chemische middelen gebeurt. In de zomer is de vijver enorm populair bij de Antwerpenaren. Jong, oud, gekleurd of spierwit, het is er vaak aanschuiven om een uurtje gratis te zwemmen.

Dirk Van Duppen vraagt dat het stadsbestuur het gewestplan aanpast. “Ondertussen moet de zwemvijver toch opengehouden worden en moet met de indieners van de klacht afgesproken worden om geen verdere juridische stappen te ondernemen”, aldus Van Duppen.

Facebook

Op verschillende internetfora reageren de Antwerpenaren met verbijstering op het arrest. Op Facebook is er ondertussen al een groep: Wij willen dat de zwemvijver in Boekenberg (Deurne) blijft!. Hieronder enkele reacties:

Cindy: “tword tijd dat wij Antwerpenaren es deftig op straaat komen, wij zijn net zo een bende veel lawaai maar da is het dan ook, wel ik ben op een punt van genoeg!!! wij kiezen, wij beslissen, luister naar het volk, en pak nie alleen onze centen, maar ook onze mening!”

Jan: “Ik woon daar in de buurt en heb helemaal geen bezwaar tegen de zwemvijver! Het zijn een aantal bewoners uit de Van Baurscheitlaan die zich pretentieus opstellen. Zij deden dit reeds toen de heraanleg aan de orde was en hebben (met de hulp van een advocaat en een politieker die daar ook wonen (of woonden)) al verschille…nde pogingen ondernomen om deze unieke zwemvijver tegen te houden. Hopelijk wordt dit idiote vonnis herroepen zodat de vijver zonder probleem kan openen binnen enkele weken!!!”

Heidi: “Komaan ik woon hier pas in de buurt en dacht waaaauuuwwww dat gaat leuk zijn in de zomer! Potjandorie dat kan toch niet? Is juist zo leuk hier!”

Kathleen: “Dus binnekort is alle sport en recreatie verboden in parken als ik he goed begrijp… m.a.w. geen speeltuinen, voetbalpleintjes, … en dus is staan jongleren met drie ballen in een park ook al verboden… waar kunnen kinderen dan nog kinderen zijn…?”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!