Wereld, Milieu, Bolivia, Klimaat, Klimaatverandering -

Start klimaattop in Cochabamba

In Cochabamba in Bolivia komen de deelnemers aan voor de 'wereldconferentie der volkeren over de klimaatverandering en de rechten van Moeder Aarde'. Die loopt van 20 tot 22 april en zoekt naar de geschikte maatregelen na de mislukte Klimaattop in Kopenhagen eind 2009.

maandag 19 april 2010 14:34
Spread the love

Heel wat Europeanen zullen er door het fel gestoorde luchtverkeer niet of maar heel moeilijk geraken. Plaats van afspraak is in elk geval de Boliviaanse stad Cochabamba, bekend van het protest in 2000 tegen het privatiseren van de watervoorziening.

Armsten meest getroffen

In zijn oproep voor deze wereldconferentie beklemtoont Evo Morales, president van Bolivia, “dat de klimaatverandering een ernstige bedreiging is.” De recent opgelaaide mediadiscussie over de nauwgezetheid waarmee enkele leden van het VN-klimaatpanel tewerk zijn gegaan – voor alle duidelijkheid: ze moeten hun werk goed doen – dreigt die essentie uit beeld te duwen.

“Meest van al zullen de armsten worden getroffen. En de broeikasgassen die hun leefmilieu vernietigen, komen voor drie kwart uit de industrielanden. Om de mensenrechten te waarborgen, is het daarom meer dan ooit nodig ook de rechten van de aarde te erkennen.”

De conferentie in Cochabamba zou maatregelen moeten opleveren om de klimaatverandering grondig aan te pakken. Ja, zelfs een Universele Verklaring van de Rechten van Moeder Aarde behoort tot de ambities.

Zeventien werkgroepen, even zo veel thema’s

Er wordt in zeventien werkgroepen overlegd. Sommige hebben een heel breed thema zoals structurele oorzaken van klimaatverandering of de rechten van onze planeet. Andere concentreren zich op een meer specifieke invalshoek, bv. de gevaren van de emissiemarkt, landbouw of klimaatvluchtelingen.

Veel aandacht zal ook gaan naar de gevolgen voor inheemse volkeren, en naar de rol die zij kunnen spelen in de strijd tegen klimaatverandering.

Conferentie van Cancun

Goed om weten, de officiële opvolger van Kopenhagen zal de VN-klimaatconferentie zijn in het Mexicaanse Cancun van 29 november tot 10 december 2010.

(met dank aan Nele Mariën)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!