Nieuws, Milieu, Politiek, België, Antwerpen -

“Lange Wapper bouwen, is bevolking in het gezicht uitlachen”

Het uur van de waarheid nadert voor het Oosterweeldossier. Woensdag beslist de Vlaamse regering over het al dan niet bouwen van de Lange Wapper. Manu Claeys vecht als mede-oprichter van stRaten-Generaal tegen het sluiten van de Antwerpse ring door middel van een brug.

maandag 29 maart 2010 17:17
Spread the love

Wat doet u als de regering de bouw van de Lange Wapper goedkeurt?

“Ik verwacht dat de regering niet zal beslissen om de bouw van de Lange Wapper te laten doorgaan. Als ze het toch zouden goedkeuren, hebben we met Straten-Generaal geen echt plan B klaar. We zullen ons hevig blijven verzetten.”

Wat moet de regering beslissen?

“Eigenlijk moet de regering de beslissing over de Oosterweelverbinding uitstellen. Alleen de optie met de Lange Wapper is goed genoeg onderzocht, en die optie is op geen enkele manier positief voor de stad. Ik kan ook niet begrijpen waarom CD&V en N-VA het project steunen, want elke studie geeft aan dat de bouw enorm negatieve gevolgen heeft. Mensen die de bouw van de brug steunen, denken niet na op een rationele manier. Er moeten dus politieke redenen zijn voor de steun aan de Lange Wapper, maar ik kan niet raden wat die redenen zouden kunnen zijn.”

Hoe staan de politieke partijen tegenover elkaar en de Lange Wapper?

“De SP.A steunde de Lange Wapper, maar is van mening veranderd na de uitslag van het referendum. De SP.A-fractie in Antwerpen heeft dus geluisterd naar het volk, en het nationale partijbureau volgde hen daarin. Er zijn geruchten dat de partij toch akkoord zou gaan tijdens deze onderhandelingen, maar ik geloof dat ze voet bij stuk zal houden. Ik verwacht dat Kris Peeters en CD&V tijdens deze onderhandelingen zullen inzien dat de SP.A niet zal toegeven en dat de Lange Wapper er niet zal komen. De Lange Wapper toch bouwen, zou de bevolking in het gezicht uitlachen zijn. In dat geval dreigt er een politieke crisis.”

Welke oplossing stelt u voor? 

“Natuurlijk moet het mobiliteitsprobleem in Antwerpen opgelost worden, maar niet via een brug. stRaten-Generaal en Forum 2020 hebben vorige maand een plan voorgesteld om de Oosterweeldeverbinding tot stand te laten kom via zes tunnels. Het zorgt voor veel minder geluids- en milieuoverlast en zorgt ervoor dat de stad wijken kan blijven uitbreiden. Dit plan blijft voor ons de way-to-go. Ik verwacht dat regering woensdag naar buiten komt met een plan om ons tracé en andere voorstellen verder te onderzoeken.”

take down
the paywall
steun ons nu!