De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Interview met Patrick Kamdem | oprichter Ghent All Stars
Kif kif + Patrick Kamdem + Omar Benamar + volleybal + Ghent All Stars -

Interview met Patrick Kamdem | oprichter Ghent All Stars

maandag 7 februari 2011 16:10
Spread the love

Vorig jaar hadden wij acht verschillende nationaliteiten: Kameroen, Marokko, Rwanda, Gambia, Togo, Italië, België en Sierra Leone.

Onze Kif Kif Reporter Omar Benamar ging op bezoek bij Patrick Kamdem, oprichter van vzw Ghent All Stars, een opkomende sportvereniging die Belgische jongeren van verschillende etnische origines wil stimuleren voor het volleybal, een sport die in België dringend wat meer kleur mag krijgen!

Kif kif: Wat doet u buiten de volleybalploeg?

Kamdem: Volleybal is slechts een klein deel van mijn activiteiten, momenteel ben ik volleybaltrainer en daarnaast ben ik bezig met vzw Ghent All stars die wil bijdragen aan de ontplooiing van randgroepjongeren, vooral van allochtone afkomst en jongeren uit een lage inkomstenklasse . Ik ben ook zelfstandige in verschillende activiteiten, zoals import en export van sportkledij naar Kameroen.

Kif kif: Van wie kwam het idee om met Ghent all stars te beginnen en waarom?

Kamdem: Het Idee kwam van mij. Sinds ik 15 jaar geleden vertrok uit Kameroen als prof-volleybalspeler ben ik in Spanje, Engeland, Frankrijk geweest om tenslotte in België te belanden. Ik heb hier 10 jaar als prof volleybalspeler gespeeld en ik heb in die 10 jaar nooit iemand van een andere orgine dan de vlaamse gezien! Dus voor mij was het duidelijk. Ik vond het raar want toen ik in Frankrijk woonde was volleybal een wijksport, maar in België werd het gezien als een sport voor mensen van een hogere klasse.

Kif kif: Dus u speelde al volleybal toen u nog in Kameroen woonde?

Kamdem: Ja , ik ben uit Kameroen vertrokken om volleybal te gaan spelen.

Kif kif: Is volleybal een bekende sport in Kameroen?

Kamdem: Ja, maar volleybal is redelijk laat opgekomen in Kameroen. Wij zijn in feite de eerste generatie die begonnen is met volleybal in Kameroen. Er waren toen niet zo veel spelers maar ondertussen is volleybal er wel enorm gegroeid. Bij de laatste wereldbeker in Italië is Kameroen tot de 2de ronde geraakt.

Kif kif: Hoeveel ploegen hebben jullie en in welke afdeling spelen deze ploegen?

Kamdem: Momenteel hebben wij een ploeg die in 3de provinciale speelt voor het tweede jaar. In februari beginnen wij met een jeugdwerking. Deze zal vooral de jongeren initiëren in het volleybal spel en dit willen we doen in drie verschillende werkingen in Gent. Namelijk Nieuw Gent, Maldegem en buurtsport. We gaan daar jongeren gratis laten en leren volleyballen

Kif kif: Dat is dus niet echt in competitie?

Kamdem: Jawel, het is zo bij de volleybalbond dat als je met jongeren werkt, je zeker een ploeg moet hebben in de competitie om de jongeren te kunnen aansluiten. Daarom zijn we begonnen met een ploeg in 3de provinciale. Vroeger hadden wij als doel zo veel mogelijk allochtonen in contact te brengen met de sport, nu is het ook belangrijk om naar 2de provinciale te promoveren. Daarom zijn wij overgestapt van een ploeg met acht buitenlanders naar zes om het niveau wat op te krikken.

Kif kif: Welke verschillende nationaliteiten zitten er in de ploeg?

Kamdem: Ik zal beginnen met vorig jaar, want de vzw bestaat nu twee jaar. Vorig jaar hadden wij acht verschillende nationaliteiten: Kameroen, Marokko, Rwanda, Gambia, Togo, Italië, België en Sierra Leone. Momenteel zijn het er 6, Rwanda en Sierra Leone zijn afgevallen.

Kif kif: Hoe verloopt de communicatie binnen de ploeg, is er een bepaalde sfeer, interactie binnen de ploeg die je bij een ploeg met slechts een nationaliteit niet zou terugvinden?

Kamdem: De basistaal is Nederlands. Ik communiceer ook met de spelers in het Frans, Engels en soms ook een beetje in het Spaans. Er zit veel diversiteit binnen de ploeg maar ook veel temperament voor, tijdens en na de match. Dat maakt het soms moeilijk voor de tegenstander. Maar het is niet enkel het temperament, veel hangt ook af van hoe de tegenstander reageert. De tegenstanders zijn meestal verbaasd als ze ons zien binnenkomen in de zaal en zoveel verschillende nationaliteiten zien. Dit komt omdat volleybal een sport is die meestal gespeeld wordt door Belgen. In de topafdelingen zie je wel Oost-Europeanen of Zuid-Amerikanen maar Afrikanen, Aziaten en mensen uit het Midden-Oosten zie je eigenlijk helemaal niet!

Kif kif: Volleybal is een overwegend “witte” sport in België, waaraan is dit te wijten volgens u?

Kamdem: De reden is vrij simpel, buitenlanders worden onvoldoende gestimuleerd in België. Er bestaat ook een enorme discriminatie binnen het volleybal. Volleybal is ook een dure sport, het gemiddelde lidgeld bedraagt 250 euro. Er zijn hier veel families die moeilijkheden hebben om per jaar 250 euro bijeen te krijgen. De meeste families kennen volleybal ook niet, en ze geloven er ook niet in. Men gaat ervan uit dat een carrière in het volleybal niet opbrengt. 250 euro neertellen is dan een hoge drempel. Dat is spijtig want zou de Turkse gemeenschap bijvoorbeeld de actualiteit een beetje volgen dan zouden ze weten dat Turkije bij de top 5 van de wereld speelt, bij de vrouwen is het de top van de wereld. De beste spelers in België gaan volleyballen in Turkije.

Kif kif: Hoe komt het dan dat turken die hier geboren zijn niet in contact komen met volleybal?

Kamdem: Dit heeft te maken met twee dingen: Enerzijds krijgen ze geen toegang tot de sportverenigingen , anderzijds zijn er stereotype vooroordelen. De mensen zijn volgens mij gewoon naïef want het gemiddelde loon van een profvolleyballer in Turkije is 5 maal het loon van een profvolleyballer hier in België. Je kan Turkije nooit vergelijken met België want België heeft zelfs nooit een wereldkampioenschap bereikt.

Kif kif: Heb je een mogelijke oplossing voor het probleem?

Kamdem: Ja, de jongeren proberen in contact te brengen met volleybal.

Kif kif: En op welke manier ?

Kamdem: Wij communiceren via de federatie van zelforganisaties in Vlaanderen. Ze maken ook maandelijks een infobrochure met een oproep. Ikzelf werk ook met verschillende buitenlandse verenigingen. Ik ga bijvoorbeeld vergaderen met de Congolese gemeenschap. En ik werk samen met wijken en scholen en daar worden ook oproepen geplaatst om mensen te laten weten dat als ze willen volleyballen dat mogelijk is bij ons.

Kif kif: Gaat Ghent all stars enkel over sport?

Kamdem: Neen, het gaat over discriminatie in de sport. Want allochtonen worden gediscrimineerd in het volleybal, bij het tennis. Meestal in zaalsporten .

Kif kif: Krijgt een ploeg met zoveel nationaliteiten zal te maken krijgen met racisme of discriminatie?

Kamdem: Ja, en dat is soms moeilijk om mee om te gaan. Ik waarschuw mijn spelers altijd aan het begin van de seizoen, discipline is het belangrijkste. Ik laat mijn spelers altijd een hand geven aan iedereen maar er zijn tegenstanders die zeggen “foert” . Soms hoor je supporters van de tegenstanders racistische dingen roepen. Wij zijn ook niet van de gemakkelijksten en soms krijgen wij de scheidsrechter op ons dak omdat wij verkeerd reageren. Bij volleybal valt het nog mee omdat het geen contactsport is, maar binnenkort gaan we beginnen met een voetbalploeg en dat zal ongetwijfeld ruzies met zich mee brengen.

Kif kif: Discrimineren scheidsrechters ook op basis van racisme?

Kamdem: Ja hoor, het is soms gemakkelijker voor hen om partij te trekken voor een ploeg met Belgen en Belgische supporters dan voor onze ploeg allochtonen met amper supporters. Ik ben ook al twee keer geschorst geweest. Eenmaal omdat de scheidsrechter zat was , ik vroeg hem om de volgende keer nuchter te zijn omdat wij toch 50 euro betalen voor anderhalf uur. Ik zeg ook altijd tegen mijn spelers dat ze hun mond moeten houden tegen de scheidsrechters en dat ik diegene ben die met de scheids gaat praten. Dit had ik natuurlijk wel op voorhand verwacht. Het is ook op een bepaalde manier spannend omdat het adrenaline met zich mee brengt. Tot nu toe hebben wij niet echt een groot probleem gehad maar ik vermoed wel dat het met voetbal meer zal gebeuren.

Kif kif: Komen er ook soms Belgen aankloppen bij jullie die zeggen dat ze bij jullie willen spelen of is er toch een bepaalde angst om te spelen in een ploeg met zoveel verschillende nationaliteiten?

Kamdem: Allebei eigenlijk, ik heb onlangs drie spelers gecontacteerd om bij ons te komen spelen en ze hebben meteen nee gezegd omdat ze zeiden dat ze zich niet goed zouden voelen in de groep. Maar er zijn ook belgische spelers die uit zichzelf hebben gevraagd om bij ons te komen spelen.

Kif kif: Zijn er nog andere sporten dan volleybal en zaalvoetbal waar jullie mee willen starten?

Kamdem: Ja wij zijn ook van plan om te beginnen met tennis. Ik heb de cv gekregen van een trainer die tennis geeft. Het enige probleem is dat allochtone ouders zich de vraag stellen of ze de kosten kunnen dekken. Mijn zoontje speelt zelf ook tennis en hij betaalt er 500 euro per maand voor. Het rare is wel dat mijn zoontje als sinds zijn negende de nummer 1 is in Vlaanderen. Momenteel is hij 11 en hij is nooit geselecteerd geweest door “vtv” bij ” be gold” om een gratis jeugdopleiding voor jonge talenten te genieten.

Kif kif: Bedankt voor het interview Patrick Kamdem!

Kamdem: Graag gedaan het doet mij altijd plezier als ik over zulke onderwerpen kan praten. 

take down
the paywall
steun ons nu!