about
Toon menu

Chinese opperrechter roept op tot minder doodstraffen

China heeft altijd categoriek elke buitenlandse kritiek op zijn rechtssysteem en op de toepassing van de doodstraf van de hand gewezen. Voor het eerst klinkt er intern kritiek op dat systeem. De afschaffing van de doodstraf staat niet op de agenda, maar er klinken toch schuchtere kritische noten.
donderdag 17 oktober 2013

Bericht van Hands Off Cain

Zhou Qiang, voorzitter van het Hoogerechtshof van het Volk, de hoogste functie in de Chinese justitie, heeft op 14 oktober tijdens een seminarie in de hoofdstad Peking een oproep gelanceerd naar de rechtbanken om ‘de waarheid trouw te blijven’.

De voorzitter drong daarbij ook aan op een vermindering van het aantal doodstraffen. De rechtbanken "moeten de normen volgen die door het hoogerechtshof zijn vastgelegd en streng toekijken op de toepassing van de doodstraf". Sinds 2006 worden alle doodstraffen geëvalueerd door het hooggerechtshof voor ze worden uitgevoerd.

"De hoofden van de rechtbanken van alle niveaus moeten zich houden aan de rechtsprincipes, de waarheid zeggen en de rechtzaken behandelen volgens de strikte regels van de wet. De hogere rechtbanken zouden de lagere moeten bijstaan bij het behandelen van de rechtzaken."

Deze commentaar van Zhou op de zesde nationale conferentie over de werking van de strafrechtbanken werd enkel weergegeven op 15 oktober door China News Service, een nationaal persagentschap.

Zhou was één van de eerste afgestudeerde rechtenstudenten van na de Culturele Revolutie[1] en hij is een gewezen ambtenaar van het ministerie van Justitie. Hij had hoop gekregen op een verbetering van de rechtsstaat onder de nieuwe regering, nadat de hervormingen onder zijn voorganger Wang Shenjun waren stilgevallen.

Toen Wangs mandaat begin dit jaar eindigde, gaven de vertegenwoordigers van het Nationale Volkscongres de laagste quotering van het jaarraport (van het ministerie) in zes jaar. Zhou heeft zijn mandaat aangevat met het opleggen van nieuwe maatregelen die meer rechten voor de advocaten van de verdediging moeten garanderen. Tijdens zijn eerste beleidsmaanden werd een hele reeks van onrechtmatige vonnissen rechtgezet.

In april zei de ondervoorzitter van het hof Shen Deyong dat hij de voorkeur gaf aan de vrijlating van een crimineel boven de veroordeling van een onschuldige. Zhou riep de rechtbanken ook op meer verslaggevers van de tradtitionele media en internetblogs toe te laten in de rechtbanken bij zaken van openbaar belang.

Vertaling Lode Vanoost

Commentaar

China heeft tot nog toe elke kritiek op zijn rechtssytseem in het algemeen en op de toepassing van de doodstraf in het bijzonder categoriek afgewezen als een inmenging in zijn binnenlandse aangelegenheden. Dat er nu interne kritiek komt, wijst erop dat China meer belang begint te hechten aan zijn international imago.

Dat is echter nog ver verwijderd van een werkelijke hervorming, laat staan van een eventuele afschaffing van de doodstraf.

Bij de westerse geïndustrialiseerde democratieën zijn de VS en Japan de enige landen die de doodstraf nog toepassen. In Europa is Wit-Rusland het enige overblijvende land; voor het overige wordt de doodstraf alleen nog toegepast in een aantal Afrikaanse en Aziatische landen. En in China. 

China heeft de meeste doodvonnissen ter wereld. De juiste cijfers zijn niet bekend, maar het aantal wordt geschat op 4.000 per jaar. De vijf landen met de meeste executies zijn:

 • China (4.000)
 • Iran (360)
 • Saoedi-Arabië (82)
 • Irak (68)
 • VS (43)

Enkele landen hebben de doodstraf wel nog in de strafwetgeving staan, maar passen ze niet meer toe. Wereldwijd neemt het aantal executies af. Hoewel de publieke opinie in de VS nog steeds ruim voorstander blijft van de doodstraf, blijkt uit de praktijk dat minder en minder jury's nog bereid zijn de straf werkelijk uit te spreken.

Als enige uitzondering geldt de staat Texas die 37 procent van alle doodstraffen uitvoert in de VS. 18 staten van de 51 hebben de doodstraf afgeschaft, waarvan zes in de laatste tien jaar.

Hands Off Cain

De organisatie Hands Off Cain is oorspronkelijk in Italiê ontstaan waar altijd een sterke beweging voor de wereldwijde afschaffing van de doodstraf heeft bestaan. De naam verwijst naar de bijbelsaga van Kaïn die zijn broer Abel heeft vermoord.

De organisatie heeft medewerkers over de hele wereld. In de nieuwsbrief houden zij de evolutie van de strijd voor de afschaffing van de doodstraf bij. 

Commentaar: Lode Vanoost

Voetnoten

 • [1]De ‘Culturele Revolutie’ was een beweging onder leiding van Mao Zedong om ideologische orthodoxie van de maoïstische leer op te leggen op alle niveaus van de maatschappij, die begon in 1966. Het leidde in de praktijk tot de zuivering van miljoenen Chinezen, die hun baan verloren en tot politieke repressie. Hoewel de beweging in 1969 door Mao officieel werd beëindigd, werkte ze door tot bij zijn dood in 1976. Vandaag is de officiële lijn dat het een negatieve periode was.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

Eén reactie

 • door CharlesO op vrijdag 18 oktober 2013

  Ooit hoorde ik Bourvil, in in een rol als advocaat, zeggen: “les faits et les actes prennent une autre signification selon l’éclairage qu’on leur donne”... of zoiets…

  Zo ook hier… De auteur licht één element van een verklaring van China’s top judicial official, Zhou Qiang, uit z’n Chinees verband en verplaatst die naar een internationale context waarbij de “boze” Westerse wereld dan druk uitoefent op China.

  Ter zake heb ik recent bijzonders van buitenlandse druk gemerkt. In tegendeel: staatslui die in Beijing aankloppen maken er nu een punt van hun tong in een knoop te leggen als het over de mensenrechten ter plaatse gaat…. Anders liggen de kaarten in China zelf. Daar staan de sociale media bol van negatieve reacties op het recentste doodsvonnis. En dit kadert op zijn beurt in een groot debat over “the rule of law” dat met steeds meer aandrang komt aankloppen.

  ““Court leaders at all levels should dare to stick to principles, dare to stick to the truth, dare to handle matters according to the law,” Zhou Qiang said on Monday. “Higher-level courts should assist lower-level courts in handling cases fairly.” Zhou’s comments at the sixth national criminal justice work conference on Monday were only reported by China News Service, a national news agency, on Tuesday.” En alhoewel de link naar de doodstraf er ook in zit is dit de centrale boodschap van Zhou Qiang, voor China zo “revolutionair” dat het slechts via één bron gemeld wordt! Concreet trekt niemand in twijfel dat de veroordeelde man 2 mensen vermoord heeft. Maar alles draait om het rechtssysteem dat onder controle en ten dienst staat van de communistische partij, aan niemand anders verantwoordelijkheid verschuldigd is, en stelselmatig met twee maten en gewichten oordeelt. En vergis je niet; al is China in naam dan al een communistisch land, ook daar zijn het de machtigen die aan de doodstraf ontsnappen en hun leven dan verderzetten in luxe gevangenissen voor de elite…

  Als je “Xia Junfeng “ in Google inbrengt kan je zelf uitzoeken waarom grote delen van de bevolking dit niet langer slikken…. Korter kan het via de New York Times; http://www.nytimes.com/2013/09/26/world/asia/street-vendors-execution-stirs-anger-in-china.html?_r=0

  waarbij onderstaande citaten de schande samenvatten:

  “If Gu Kailai can remain alive after poisoning someone to death then Xia Junfeng shouldn’t be put to death,” said Tong Zongjin, a professor at the Chinese University of Political Science and Law in Beijing. “It might be a flimsy dream to insist that everyone be treated equally before the law, but it’s nonetheless unseemly to turn this ideal into a joke.”

  “Teng Biao, a lawyer who represented Mr. Xia during his appeal, suggested that the sentence was intended to send the message that any challenges to the government — even to lowly code enforcement officials — would not be tolerated. “The authorities wanted to show off their muscle,” he said.”

  Of hoe een elite zich beschermt, beginnende met hun laagste ordehandhavers, de alom gehate chengguans (een soort straatwachters) die met willekeur en corruptie het leven van de allerarmsten dikwijls onmogelijk maken…. Vandaar dat velen ook de mogelijkheid zien dat de arme straatventer, in een gevecht voor het levensonderhoud van z’n familie, enkel uit zelfverdediging tegen de willekeur van de chengguans handelde. Mogelijkheid die niet aan bod mocht komen….

  Tot hier m’n poging het dossier naar z’n natuurlijke habitat terug te brengen….

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties