De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Wraak Patrick Janssens op Afrikaanse café’s

Wraak Patrick Janssens op Afrikaanse café’s

vrijdag 13 mei 2011 13:09
Spread the love

Vechten voor je rechten is in Antwerpen gevaarlijk. De stad nam op donderdag 12 mei ‘wraak’ op twee Afrikaanse café eigenaars die de maandag er voor op het De Coninckplein durfden deelnemen aan de geslaagde actie Broodroof ! (1) Een tienkoppig politieteam plus andere diensten overvielen ‘s ochtends het café-restaurant La Maman Congolaise. Even later was het de beurt aan café Mama Leki, ook in de Van Arteveldestraat.

Deuren ingestampt

Dit op bevel van burgemeester Patrick Janssens (sp.a). Was er een moord gebeurd ? Neen, de flikken gaven ‘gascontrole’ op als reden. Terwijl ze stonden te roken… Duidelijk een voorwendsel tot intimidatie. Terwijl Bernadette Masala van La Maman Congolaise boven lag te slapen, werden er sloten uitgeboord en deuren ingestampt. De laarzen dreunden…                                                                                                                                                                                                                 

De vrouw werd de straat opgejaagd en mocht haar huis niet meer binnen. Haar eetcafé werd verzegeld wegens…’elektrocutie gevaar’. De onafhankelijke drukkingsgroep Basta ! Zegt : ‘Een extra politiepatrouille werd opgeroepen en even later werd een gekleurde medeburger afgevoerd. Er zouden een zevental bewoners, vermoedelijk zonder geldige verblijfsdocumenten, weggevoerd zijn. Allen Aziatisch, de laatste Nepalees. Dit alles gebeurde, zoals wel meer acties van de Antwerpse overheid, onder het voorwendsel van de veiligheid’. (2)

Stop broodroof volks café’s

De reeds lang op terreur lijkende hetze in de wijk ‘den 2060’ is gericht tegen alle ‘vreemden’ en zal ook de armste ‘gewone’ burgers raken. Daarom is het nodig dat de bewoners zich niet laten verdelen door een ‘marketeer met een burgemeesterssjerp’ die ‘gepokt en gemazeld is in de reclamewereld’, zoals De Standaard (12/05/11) Patrick Janssens omschreef.

Het onafhankelijke gemeenteraadslid Frank Hosteaux, buurtbewoner, zegt : ‘Het is ongehoord dat de stad op deze manier terugslaat. Het is cynisch dat de stad het protest beantwoordt met acties die men normaal uitvoert tegen huisjesmelkers. Gewone huurders moeten drie maanden wachten als ze een reguliere controle van hun woning vragen aan stadsdiensten.  Als het gaat om wraak te nemen op enkele kleine horeca-uitbaters treedt men op enkele dagen in actie’. Hosteax zal op 30 mei in de gemeenteraad over deze affaire interpelleren.

De Antwerpse PVDA ‘vindt dat dit centrumrechts beleid van een ‘socialistische’ burgemeester moet stoppen. Stop de broodroof op volks café’s in de wijk ‘2060’. Stop de opkuisactie van de wijk ‘2060’ ten voordele van peperdure woonprojecten van de project ontwikkelaars’.

Eigen ‘upper class’ eerst

Deze wraak actie is pestgedrag, op zoek naar een stok om de hond te slaan. Het is een bedreiging naar democratische actievoerders toe die het wagen dit steeds meer rechtse stadsbestuur te bekritiseren. Met haar racistische flikken, wordt Antwerpen verder de meest onverdraagzame stad van Vlaanderen. De show rond de opening van het Museum aan de Stroom (MAS) verandert daar niets aan. Antwerpen is niet ‘van iedereen’, maar steeds meer van een ‘upper class’ waarvoor de minder begoeden moeten wijken. Blank of gekleurd.

Cynisch is dat vorig jaar in juni het officiële stadsblad De Nieuwe Antwerpenaar, dat met tienduizenden gratis in de bus van alle bewoners valt, de ‘zwarte horeca’ uitvoerig in de bloempjes zette. Ondermeer La Maman Congolaise en Mama Leki werden geroemd. Hun adressen in een kadertje vermeld. Nu zijn ze ‘crimineel’…

Bewust racistische politiek

‘Papa’ Emmanuel Biniamu Nganga, voorzitter van het Afrikaans Platform en de Bond van Congoles Gezinnen werd geïnterviewd naar aanleiding van vijftig jaar onafhankelijk Congo. Naast hem op de foto staat Bernadette Masala.

Citaat : ‘In onze zaken vindt je af en toe ook de Afrikaanse doeken, waarmee onze vrouwen zich zo kleurrijk kleden. En populaire muziek van Kofi Olomidé of Papa Wemba. Als je van onze muziek houdt kan je ook terecht in een Congolees café zoals Mam Leki. En wie eens gek wil doen, vindt er rupsen om te eten. En nee, dat is niet vies…’  (Zie op de site van Basta! de link naar dit artikel in het stadsblad) (2)

Papa Nganga zegt te houden van ‘zijn stad’, Antwerpen. Hij woont sinds ’92 in België.  Burgemeester Janssens doet er alles aan om de stad af te pakken van allen die ‘vreemd’ zijn, ‘Anders’. Het is een bewuste racistische politiek van de overheid.(Beluister hier Papa Wemba) (3)

Provocatie beantwoorden

De wraak actie door de stad op enkele Afrikaanse horeca zaken is een provocatie. De Afrikaanse gemeenschap en andere van allochtone afkomst hebben de steun van een groeiende beweging van anti-racistische mensen. Zij zijn bewapend met vreedzame en democratische middelen en zullen die gebruiken om provocaties te beantwoorden. (Zie de foto’s van de actie op 9 mei) (4)

1 – ‘Broodroof !’  www.dewereldmorgen.be/blog/koen-calliauw/2011/05/11/antwerpen-broodrooft-allochtonen

2 –  ‘Basta !’  www.basta-online.be

3 –  ‘Muziek Papa Wemba’  www.congoplanet.com/Papa_Wemba.jsp

4 –  ‘Foto’s van de actie maandag’ https://www.dewereldmorgen.be/foto/2011/05/10/antwerpen-stadsbestuur-pleegt-broodroof-zeggen-actievoerders

take down
the paywall
steun ons nu!