Wat als je werkplek onveilig is door seksisme, intimidatie en geweld? Activisten staan wereldwijd op en leggen claim op de werkvloer.
Een nonkel die zegt dat zijn nichtje beter met poppen speelt, in plaats van te voetballen met haar neefjes. De verwachting dat vrouwelijke collega’s voor koffie moeten zorgen, omdat ze dat “beter doen dan mannen”. Kwetsende en stigmatiserende opmerkingen en handelingen zijn overal ter wereld dagelijkse realiteit. De drempel hierop in te gaan, of zelfs klacht neer te leggen wanneer het te ver gaat, is vaak hoog en daders blijven zo ongestraft.
Toch is weerwerk nodig. Een seksistische leefomgeving zet de deur wagenwijd open voor discriminatie en geweld. De genderstereotypen die de basis vormen van seksisme, ideaalbeelden van wat ‘een man’ of ‘een vrouw’ zou moeten zijn, dwingen mensen in een keurslijf. Wie afwijkt van die clichébeelden wordt al te vaak agressief op de vingers gewezen.
De cijfers spreken voor zich. In Europa wordt 94% van de vrouwen ooit geconfronteerd met seksisme. Meer dan de helft van de Belgische werknemers krijgt te maken met dubbelzinnige opmerkingen, maar ook met verbale aanvallen onder het mom van ‘grappen‘. De link met geweld spreekt boekdelen: 34% van Belgische vrouwen kreeg op het werk te maken met ongewenst fysiek contact. Eén op drie vrouwen op deze aardbol botst in haar leven op fysiek of seksueel geweld.
Het grootste deel van ons leven speelt zich af op de werkvloer, één van de plaatsen waar seksisme het vaakst voorkomt. Als die veilig zou zijn, is al een grote stap gezet.
Seksisme is ruim beschouwd, alles wat een persoon afrekent op basis van seksuele en genderkenmerken, en zo negatieve gevolgen met zich meebrengt. Het komt in tal van vormen voor. Denk aan een platvloers compliment of ondoordacht gebaar.
Ontdek meer termen gelinkt aan seksisme in onze woordenlijst: klik hier
Wereldwijd
Overal ter wereld staan mensen op voor hun seksuele rechten. Ook vakbondsactivisten zijn deel van die beweging. Ze beseffen dat de strijd voor gendergelijkheid zich ook op de werkvloer afspeelt. Te vaak gaan leidinggevende functies naar mannen en blijft de loonkloof enorm.
Nog erger is dat de integriteit van veel arbeiders op het spel staat door genderstereotypen. Het resultaat? Vrouwen die moeten opletten wat ze zeggen, dagelijks vernederende opmerkingen moeten aanhoren en bazen die denken dat ze alles mogen.
In actie
Daarom leggen activisten claim op de werkvloer. Ecuadoraanse activisten brengen seksisme en intimidatie in kaart. Nicaraguaanse textielarbeiders trekken naar de fabriek met een internationaal akkoord in de hand. Belgische en Zuid-Afrikaanse vakbondsactivisten zetten hun leven in het teken van de strijd tegen seksisme.
Dat doen ze creatief en vol overgave. Nu jij nog!
Auteur: Dries Merre