De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Weer geen zalig Paasfeest voor Ivoriaanse cacaoboeren
Cacao-industrie, Ivoorkust, Cacao, Oxfam, Cacao-export -

Weer geen zalig Paasfeest voor Ivoriaanse cacaoboeren

woensdag 20 april 2011 14:07
Spread the love

Met Pasen in aantocht lijkt het einde van de politieke crisis in Ivoorkust in zicht, nu president Alassane Ouatarra na een heftig conflict zijn taken opneemt. Al duurt de humanitaire crisis in het land voort, de verwachting is dat de export van cacao, het voornaamste handelsproduct van dat land, binnenkort weer opgestart wordt. VOICE, het Europese netwerk van ngo’s en vakbonden dat pleit voor een duurzame cacaosector, roept de cacao-industrie op om snel zijn inspanningen voor een duurzame cacaoketen op te drijven. Zo moeten onder meer de ergste vormen van kinderarbeid de wereld uit.

De dieperliggende oorzaak van het conflict in Ivoorkust, dat al een decennium aan de gang is, is de armoede in de regio. Armoede heeft veel arbeiders uit buurlanden naar Ivoorkust gebracht om te werken in de cacaoproductie. Extreem lage inkomens, een tekort aan scholing en een jarenlang gebrek aan investeringen in en opleiding van de boerenbevolking, hebben in het land extreme armoede en ongenoegen gecreëerd. Dit heeft ervoor gezorgd dat de ergste vormen van kinderarbeid wijd verspreid raakten en dat jonge mensen, door een gebrek aan toekomstperspectieven, de familiale boerderijen verlaten hebben. Het land kampt met een algemene achteruitgang en de 800.000 cacaoboeren, hun families en de arbeiders in de sector zijn hier het grootste slachtoffer van, hoewel zij het belangrijkste gewas van het land produceren.

Meer inspanningen nodig volgens onderzoek
Voor een stuk erkennen de cacaobedrijven deze ernstige problemen. De laatste tien jaar namen ze een aantal initiatieven om de verdere achteruitgang van de cacaoproductieketen tegen te gaan. Want deze achteruitgang treft alle spelers binnen de keten. Toch is de armoede op het Ivoriaanse platteland nog toegenomen sinds de start van deze ‘inspanningen’.

In de aanloop naar Pasen en de bijhorende piek in de chocoladeconsumptie (Europa en V.S.) komt de Amerikaanse Tulane-universiteit met een nieuw onderzoeksrapport over de ergste vormen van kinderarbeid in de West-Afrikaanse cacaoproductie. De trieste resultaten maken duidelijk dat er nog steeds hardnekkige problemen zijn in deze regio. De huidige pogingen van de chocolade-industrie om de ergste vormen van kinderarbeid en de extreme armoede uit te roeien komen nog niet in de buurt van de beloftes die de industrie in het verleden gemaakt heeft, zo blijkt uit het rapport.

Werk maken van transparante keten
Verandering is dringend nodig. Als de cacao-export binnenkort weer op gang komt onder de nieuwe president, mag de cacao-industrie niet hervallen in ‘business as usual’. Cacaohandelaars en -fabrikanten, zoals Nestlé, Ferrero, Hershey, Barry Callebaut, ADM en Cargill, moeten dit moment aangrijpen om werk te maken van een transparante chocoladeketen die alle betrokkenen een waardig inkomen oplevert, zodat er een einde komt aan de ergste vormen van kinderarbeid en de extreme armoede. Daarbij is het cruciaal dat boerenorganisaties versterkt worden. Zo kunnen de cacaoboeren een grotere rol gaan spelen in de cacaoketen.

Daarom roept het VOICE-netwerk van ngo’s en vakbonden de industrie op om eindelijk haar sociale en politieke verantwoordelijkheid ernstig op te nemen en met concrete acties te komen in Ivoorkust.

___________________________________________________

Belgische ondertekenaars

Oxfam-Wereldwinkels (Marieke Poissonnier, marieke.poissonnier@oww.be)
Oasis Stop the Traffik (Niels Vandereyken)
Oxfam-Magasins du Monde
ACV
ABVV
ACLVB

Europese ondertekenaars (VOICE)

Nederland
Tropical Commodity Coalition (Gijs Verbraak, g.verbraak@teacoffeecocoa.org)
Oxfam/Novib
FNV Bondgenoten
STOP THE TRAFFIK

Duitsland
Südwind Institute (Friedel Hütz-Adams, huetz-adams@suedwind-institut.de)
Fairfood International

Zwitserland
Erklarung von Berne (Andrea Hüsser, andrea.huesser@evb.ch)

Meer informatie

  • Marieke Poissonnier, beleidsmedewerker grondstoffen Oxfam-Wereldwinkels – 09 218 88 59 – marieke.poissonnier@oww.be
  • Het rapport van de Tulane-universiteit: klik hier.
     

Lees ook Melkchocolade, heerlijk wanneer hij ethisch is (Test-Aankooop)

take down
the paywall
steun ons nu!