De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Robin Hood schiet zijn pijlen af op de ambassades in Brussel
Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, G8, Financiële transactietaks, G20, Robin Hood, Oxfam -

Robin Hood schiet zijn pijlen af op de ambassades in Brussel

donderdag 17 februari 2011 14:38
Spread the love

Robin Hood en zijn gevolg richtten hun pijlen op de ambassades van Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. In een plechtige boodschap riepen ze de landen op om werk te maken van een FTT tijdens de vergadering van de ministers van financiën van de G20, op 18 en 19 februari in Parijs.

Rond het kampvuur dokterde Oxfam samen met organisaties uit heel de wereld het scenario uit voor deze wereldwijde actiedag voor de Financiële Transactietaks (FTT). De beweging besloot dat het welletjes is geweest en dat 2011 moet ingaan als hét jaar waarin de wereldleiders besloten om de financiële sector te belasten, om zo samen de problemen van armoede en klimaatverandering aan te pakken. Tot 500 miljard euro en een stabieler financieel systeem liggen in het bereik! Vooral nu Frankrijk voorzitter is van de G20 zijn de verwachtingen hoog gespannen.

Van België tot Senegal, van Australië tot het Verenigd Koninkrijk en van Canada tot Japan, overal doken Robin Hood, zijn geliefde Marian en trouwe volgeling Broeder Tuck op om actie te eisen.

Actie verwacht van de Frans-Duitse as
In Brussel passeerden ze bij de ambassades van Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, drie landen die een belangrijke sleutel in handen hebben. President Sarkozy gaf meermaals aan dat hij het Frans voorzitterschap van de G8/G20 wil aangrijpen om de FTT door te drukken. Duitsland vormt een belangrijke steunpilaar en schreef de opbrengsten van zulk een belasting al in op de begroting van volgend jaar. De Duitsers lieten blijken dat ze bereid zijn om een deel van de opbrengsten aan ontwikkeling te besteden.

Zowel Frankrijk als Duitsland zeggen bereid te zijn om hun zin door te drijven met een zogenaamde ‘coalition of the willing’. Frankrijk probeert nu de steun van zoveel mogelijk ontwikkelingslanden te krijgen om samen nog meer druk uit te oefenen op de rijke landen. Frankrijk en Duitsland willen dat het Verenigd Koninkrijk, als gigantisch financieel centrum, zich bij hen aansluit, maar zeggen de klus ook alleen te willen klaren als de Britten niet mee willen doen.

De Britse regering staat in eigen land onder enorme druk om meer actie te ondernemen tegen de banken. Ze heeft al verscheidene keren laten weten dat ze bereid is om de financiële sector verder te belasten, maar verkiest een zogenaamde belasting op financiële activiteiten (FAT) tegenover een financiële transactietaks. De opbrengsten van een FAT zijn echter vele malen kleiner.

Het bonte gevolg ging verder nog op bezoek bij eerste minister Leterme, een sterke voorstander van de FTT, en bij Europees Commissaris van Economische en Monetaire Zaken Rehn, die de Europese Commissie op de G20-vergadering zal vertegenwoordigen. Ze riepen hen op om openlijk hun steun voor de FTT uit te spreken.

Bekijk hier de foto’s van de actie!

Teken de petitie!
In België wordt deze actie gedragen door het Financieel Actienetwerk (FAN), waarvan zowel 11.11.11. als Oxfam lid zijn. FAN lanceerde vorige week nog haar campagne waarbij het via een rechtvaardiger belastingssysteem op zoek gaat naar 25 miljard euro. Aanname van de FTT behoort tot de eisen. De petitie van het FAN, gericht aan minister van financiën Reynders, kan via deze website ondertekend worden: www.hetgrotegeld.be

Op internationaal niveau maakt Oxfam deel uit van de Robin Hood coalitie. Steun deze coalitie en onderteken de petitie gericht aan de leiders van de G20 en de EU.

Meer informatie:
– www.hetgrotegeld.be
http://robinhoodtax.org

take down
the paywall
steun ons nu!