De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Oxfam-Wereldwinkels viert 40ste verjaardag met Mélange Continental
Fair trade, Oxfam Wereldwinkels, Oxfam, Eerlijke handel, Wereldwinkel -

Oxfam-Wereldwinkels viert 40ste verjaardag met Mélange Continental

maandag 16 mei 2011 14:53
Spread the love

Gent kleurde zaterdag Oxfam-groen. Op deze Internationale Dag van de Fair Trade vierde Oxfam-Wereldwinkels vzw haar 40ste verjaardag. De dag begon met een inhoudelijk evenement voor de eigen achterban en mondde uit in een groot publieksevenement: Mélange Continental.

Oxfam denkt na over toekomst …
Vandaag verzamelden een kleine 500 vrijwilligers van Oxfam-Wereldwinkels, Oxfam Solidariteit en Magasins du Monde-Oxfam in de Vooruit voor een Partnerdag. Om de verjaardag van Oxfam-Wereldwinkels mee te vieren kwamen 20 fairtradeproducenten uit het Zuiden naar België. Tijdens deze Partnerdag deelden zij, via debatten en workshops, hun ervaringen met fair trade. “Onze samenwerking met Oxfam-Wereldwinkels wordt meer en meer een gelijkwaardig partnerschap. Het is een goede zaak dat we samen heel concreet nadenken over de toekomst van onze beide organisaties,” zegt Juan Eduardo Omar Henriquez Santos van Apicoop, een honingcoöperatie uit Chili.

Begin deze week namen de producenten deel aan een seminarie over de toekomst van fair trade, samen met vertegenwoordigers van internationale fairtradeorganisaties. Tijdens de Partnerdag stelde Joris Rossie, gedelegeerd bestuurder van Oxfam-Wereldwinkels, de resultaten hiervan voor. Joris Rossie: “Een belangrijke beslissing is dat we onze partners in het Zuiden meer gaan stimuleren om een groter stuk van de productieketen in eigen handen te nemen, zoals bv. het verpakken van de producten. We gaan meer investeren in initiatieven die extra economische meerwaarde creëren in het Zuiden.”

… en viert daarna uitbundig feest voor fair trade
Na afloop van de Partnerdag trokken de Oxfamvrijwilligers, en heel wat sympathisanten, massaal naar ’t Kuipke in het Citadelpark voor Mélange Continental. Een verjaardagsfeest met concerten en live columns, met Dina Tersago als gastvrouw. Gabriel Rios beet de spits af en lokte de eerste danspasjes uit bij de ruim 2.500 toeschouwers. Goran Bregovic en zijn Wedding and Funeral Band openden met trompetten die ingetogen opdoken achter het publiek en later bijna het dak van ‘t Kuipke bliezen. Hugo Camps en Saskia De Coster zorgden voor de literaire toets met rake columns over fair trade. Tussendoor verraste en ontroerde Brigido Soza van de Nicaraguaanse sesamzaadcoöperatie Del Campo met een verjaardagslied voor Oxfam-Wereldwinkels ‘Oxfam con amor’. Rasentertainer Bart Peeters deed er nog een schepje boven op en het publiek deed graag mee. Met herhaaldelijke oproepen om “het Kuipke af te breken” warmde Peeters de zaal op voor een stomende afterparty met DJ Lieven Verstraete en Squadra Bossa feat. Buscemi. Kortom: frisse veertiger Oxfam-Wereldwinkels gaat graag nog vele jaren door!

Meer info? www.oxfamwereldwinkels.be
________________________________________
Over Oxfam-Wereldwinkels
Oxfam-Wereldwinkels vzw is een democratische vrijwilligersbeweging die opkomt voor ieders recht op een menswaardig leven. Via de verkoop van fairtradeproducten in de meer dan 200 wereldwinkels sensibiliseert de organisatie over onrechtvaardige wereldhandel en biedt ze consumenten een concreet alternatief. Daarnaast lobbyt Oxfam-Wereldwinkels bij overheden en bedrijven om iets aan die onrechtvaardigheid te doen.

Over de Internationale Dag van de Fair Trade
Elk jaar op de tweede zaterdag van mei vieren we Internationale dag van de Fair Trade. Het is dus geen toeval dat Oxfam-Wereldwinkels haar verjaardagsfeest zaterdag gaf. Wereldwijd begonnen zo’n 200.000 mensen uit 12 landen deze hoogdag voor eerlijke handel met een eerlijk ontbijt. In België engageerden meer dan 48.000 mensen zich via www.fairtradeday.be om voor een fairtradeontbijt of -tussendoortje te kiezen. Zo helpen consumenten in het Noorden producenten in het Zuiden, simpelweg van aan hun ontbijttafel, vanop de schoolbanken of de werkplek.

take down
the paywall
steun ons nu!